Ringberg: Mette Frederiksens enegang sikrer DF indflydelse

Beslutningen om at ville danne en ren S-regering vil ændre valgkampen, forudser DR’s politiske analytiker.

S-formand Mette Frederiksen gør nu op med 25 års tradition om at gå til valg sammen med de Radikale med henblik på at danne en fælles regering. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Gårsdagens budskab fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, om at gå enegang og danne en ren socialdemokratisk regering, såfremt et flertal efter et folketingsvalg vil støtte hende, vil ændre valgkampen.

Det vurderer DR Nyheders politiske analytiker, Jens Ringberg.

- Det får i hvert fald den betydning, at valgkampen bliver anderledes, end den ellers ville have været. Normalt plejer man ikke at sige, hvilken regering man vil danne inden valgkampen – i hvert fald ikke i detaljer, siger han.

For med beslutningen har Mette Frederiksen lukket en angrebsflanke fra de borgerlige partier, der senest under Folketingets afslutningsdebat slog på, at Socialdemokratiet i en regering med de Radikale vil få svært ved at føre den udlændingepolitik, som partiet ellers forsøger i parløb med Dansk Folkeparti.

- Mette Frederiksen vil i hvert fald afvise det, som de borgerlige har sagt med, at man får Morten Østergaard med i købet, siger Jens Ringberg.

Intenst DF-S-samarbejde

Socialdemokratiets beslutning vil også få en betydning for det fremtidige samarbejde med Dansk Folkeparti. De to partier har i den nuværende folketingsperiode nærmet sig hinanden – både retorisk og politisk, hvor flere afgørende aftaler på udlændingeområdet er blevet til med de to partiers stemmer.

- Dansk Folkeparti vil få meget indflydelse efter et valg. Lige så vel som Kristian Thulesen Dahl (DF-formand, red.) har været en slags skyggestatsminister for Løkke, så bliver han det også under en S-regering, siger Jens Ringberg.

Siden i går aftes har flere radikale sagt, at en S-DF-alliance på udlændingeområdet ikke bliver med de Radikales mandater. Men partiet får svært ved at pege på andre end Mette Frederiksen som deres statsministerkandidat, siger Jens Ringberg.

- Jeg anser det ikke som et alternativ, at de peger på Lars Løkke Rasmussen. De kan bringe sig selv i spil, eller også kan de pege på Mette Frederiksen uden at ville love andet end at gøre hende til statsminister. Dermed ligger der også en trussel om at vælte hende, siger han.

Et farvel til blokpolitik?

En af intentionerne bag Mette Frederiksens budskab om en ren socialdemokratisk regering er at gøre op med den klassiske blokpolitik, hvor partierne ofte defineres som hørende hjemme i rød eller blå blok. Men et farvel til blokpolitikken er det ikke helt ifølge Jens Ringberg.

- Vi er jo nødt til stadigvæk at tale om dem, som vil have Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen som statsminister. Man kan kun pege på én statsministerkandidat. På den måde er blå blok helt intakt.

- Men lykkes det Mette Frederiksen at danne en mindretalsregering og hoppe fra tue til tue, så kan man ikke sige, der er blokpolitik længere.