Ringberg: Vælgerne har belønnet bykongerne

I Frederikshavn trak Socialdemokratiet og den siddende borgmester Birgit S. Hansen næsten 60 procent af stemmerne.

Bykongen Hans Toft har været borgmester i Gentofte nord for København siden 1993. Hans parti, De Konservative, trak næsten 60 procent af stemmerne i kommunen. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Borgmester-effekten slår igennem flere steder i landet og giver flotte valgresultater til borgmesterpartiet i den enkelte kommune.

Det fortæller DR's politiske analytiker, Jens Ringberg.

- En lang række borgmestre har fået rigtig gode valg. De er blevet belønnet af vælgerne, siger han.

Det ser man blandt andet i Frederikshavn, hvor Socialdemokratiet med den siddende borgmester Birgit S. Hansen i spidsen rydder bordet og trækker 59,7 procent af stemmerne.

Noget, der ser ud til at blive kommunalvalgets største sejr til ét parti i én kommune.

Derudover har den socialdemokratiske borgmester Joy Mogensen fra Roskilde trukket stemmer og står til 45,8 procent af stemmerne.

- De har nu begge absolut flertal i deres kommunalbestyrelser, siger Jens Ringberg med henvisning til mandatfordelingen i deres byråd.

I Herlev får Socialdemokratiet med den siddende borgmester, Thomas Gyldal Petersen, også stor opbakning fra borgerne i kommunen. 57,3 procent af vælgerne har sat kryds ved Socialdemokratiet i Herlev.

Vælgerne vil ikke eksperimentere

I Gentofte ser man samme tendens. Selvom den konservative borgmester i 24 år har heddet Hans Toft, landets længstsiddende borgmester, har borgerne i kommunen endnu ikke fået nok af De Konservative.

De Konservative får 58,2 procent af samtlige stemmer afgivet i Gentofte.

Også borgmester Torsten Nielsen (K) i Viborg, borgmester Michael Ziegler (K) i Høje-Taastrup og borgmester Lene Kjelgaard (K) i Thisted, selvom hun er hoppet fra Venstre, står til at få pæne valg med deres partier, fortæller Jens Ringberg.

Den politiske analytiker nævner også gode valgresultater til Venstre i Morsø kommune, hvor den siddende borgmester hedder Hans Ejner Bertelsen (V), og på Nordfyn med borgmester Morten Andersen (V) i spidsen.

- Det kunne tyde på, at borgerne mange steder synes, at deres kommuner er i en god gænge og ikke er interesserede i at eksperimentere ved at vælge en ny borgmester, siger Jens Ringberg.

- Samtidig er borgmesteren typisk den politiker, der er mest profileret i de lokale medier og derfor klart mest kendt af vælgerne. Så gælder det bare om at være kendt for noget godt, siger han.

- Til gengæld kan man sige som en tommelfingerregel, at vælgerne ikke nødvendigvis er glade for borgmestre i kommuner med meget ballade. Det har ramt Venstres Claus Omann Jensen i Randers og Venstres Sten Knuth i Slagelse.