Følelserne har siddet uden på tøjet natten igennem ude i kommunerne, og i en række kommuner bliver der stadig forhandlet for at finde frem til, hvem der skal have borgmesterkæderne på de næste fire år.
Flere af de steder, hvor forhandlingerne er faldet i hak, ser det ud til, at borgmestrene kan blive siddende i hjørnekontoret.
I Gentofte har De Konservative fået 58,2 procent af stemmerne. Dermed kan landets længstsiddende borgmester, Hans Toft fortsætte som borgmester i Gentofte. Han har været borgmester i 24 år.
- •
Konstituering
- •
1.-15. december 2017: Borgmestrene kan først vide sig helt sikre, når der er afholdt et konstituerende møde i de nye kommunalbestyrelser. Borgmestre og viceborgmestre udnævnes, og udvalgsposter fordeles.
- •
1. januar 2018: De nyvalgte kommunalbestyrelser tiltræder.
Også de konservative borgmestre Michael Ziegler i Høje-Taastrup og Benedikte Kiær i Helsingør ser ud til at blive siddende på borgmesterposten.
I Frederiksberg Kommune har De Konservative siddet på magten i mere end 100 år. I går holdt det dog hårdt, og det var kun et enkelt mandat og 168 stemmer, der skilte rød og blå blok. Derfor ser det ud til, at Jørgen Glenthøj (K) også er borgmester de næste fire år.
I Frederikshavn fik Socialdemokratiet kommunalvalgets største sejr med 59,7 procent af stemmerne. Dermed fortsætter socialdemokraten Birgit S. Hansen som borgmester.
Socialdemokraternes Erik Lauritzen kunne ånde lettet op i Sønderborg. Da det stod klart for ham, at han fortsat skal være borgmester, havde han svært ved at skjule sin glæde og lettelse.
Allerød er afklaret tidligt denne gang
En af de kommuner, der normalt altid er genstand for et godt, politisk drama, er Allerød Kommune. Her ligger borgmesteren også foreløbigt fast. Det bliver et tronskifte fra Konservative til Venstre, hvor Karsten Längerich sætter sig i stolen.
I Gladsaxe bliver det igen Trine Græse fra Socialdemokratiet, der sidder for bordenden i kommunen. Og så står det også klart, at overborgmester Frank Jensen igen får fire år mere i København.
I Aarhus er det også igen socialdemokratisk. Her tager Jacob Bundsgaard en tørn mere.
Absolut flertal
Og det var ikke kun i Nord- og Sønderjylland, at Socialdemokraterne havde et godt valg.
I flere kommuner fik partiet så mange mandater, at de har fået absolut flertal og dermed borgmesterposten. Socialdemokratiet har for eksempel absolut flertal flere steder Vest for København. I Rødovre er partiet og den mangeårige borgmester gået frem og har nu absolut flertal.
Det samme har Socialdemokratiet i Brøndby, Ishøj og Herlev.
Længere mod vest i Roskilde har Socialdemokratiet fået 45,8 procent af stemmerne og borgmester Joy Mogensen og Socialdemokratiet har dermed også absolut flertal her. Venstre bliver næststørste parti med 18,4 procent og seks mandater, hvilket er en tilbagegang på tre.
Socialdemokratiet ser også ud til at beholde borgmesterposten i Odense, hvor partiet havde massiv fremgang og Aalborg, hvor man nu har absolut flertal.
Flere nye borgmestre
På landsplan har Venstre fået 23 procent af stemmerne, hvilket er en tilbagegang på mere end 3 procentpoint i forhold til valget i 2007. Med resultatet står statsministerens parti til at miste helt op mod en fjerdedel af pladserne i byrådene, hvilket også viser sig på borgmesterkontorene.
I Randers måtte venstremanden Claus Omann Jensen give borgmesterposten videre til socialdemokraten Torben Hansen, efter Venstre gik tilbage med seks mandater.
- Det er vigtigt i den situation, Randers befinder sig i, at vi får ro og stabilitet, sagde Claus Omann Jensen.
Sent tirsdag aften fik Venstre dog en smule oprejsning, da Ulrik Wilbek kunne fortælle, at han er Viborgs nye borgmester. Her er Venstre er gået sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti for at danne flertal.
Herunder kan du se, hvilke kommuner der har fået en ny borgmester.