Khader går imod regeringen: Forbud mod omskæring vil gøre os til foregangsland

Hvis alle partier fritstiller deres folketingsmedlemmer, vil der være flertal for at forbyde omskæring af drengebørn, mener Naser Khader.

Hvis alle partier fritstillede deres folketingsgrupper i spørgsmålet om omskæring, ville der være flertal for et forbud, vurderer Naser Khader (K).

Den politiske risiko ved at forbyde omskæring af drenge er kæmpestor, advarer forsvarsministeren. Danmark vil komme til at stå helt alene med et forbud, og det vil gøre os sårbare. Derfor er et omskæringsforbud ikke i Danmarks interesse, istemmer udenrigsministeren.

Ministrenes advarsler gør indtryk på De Konservatives værdiordfører, Naser Khader, men han står alligevel fast på, at der skal indføres en aldersgrænse for omskæring af drengebørn.

- Jeg erkender, at vi står over for en kæmpe udfordring: Der kommer til at lyde et globalt ramaskrig, hvis vi gør det. Spørgsmålet er, om vi skal give op, fordi vi er bange for pres og kritik, eller om vi skal stå fast.

- Jeg mener, at vi skal stå fast – ligesom vi gjorde under Muhammed-krisen, hvor vi forsvarede ytringsfriheden. Det samme skal vi gøre for barnets rettigheder, siger Naser Khader.

Selv om regeringen ikke vil stemme for et forbud, har to af regeringspartierne - Liberal Alliance og De Konservative - valgt at fritstille deres folketingsmedlemmer, så de frit kan stemme efter deres egen overbevisning.

Også Alternativet har valgt at fritstille folketingsgruppen. Hvis de øvrige partier gjorde det samme, er Naser Khader overbevist om, at der ville være flertal for et forbud.

- Der vil være flere i den konservative gruppe, der vil stemme anderledes end regeringen.

- Når jeg taler med kolleger – også fra partier, der har valgt at stemme samlet imod et forbud – har de en anderledes holdning end deres parti, siger Naser Khader.

Khader: Det handler om børns rettigheder

På et lukket samråd har udenrigsministeren, forsvarsministeren, justitsministeren, sundhedsministeren og kirke- og kulturministeren i dag redegjort for de potentielle konsekvenser ved, at Danmark som det første land i verden forbyder omskæring af drenge.

- Det gør os sårbare, og det gør, at de allierede, vi normalt har til at hjælpe os i prekære situationer, de vil i denne situation ikke stå ved vores side, sagde udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) efter samrådet.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er også personligt imod et forbud, fordi det i hans optik "de facto betyder, at vi sætter jøderne ud af Danmark".

Naser Khader har forståelse for sin partiformands stilling. Han understreger, at han har dyb respekt for det jødiske samfund i Danmark og jødedommen i øvrigt.

- Men jeg mener ikke, man kan reducere jødedommen til kun at handle om omskæring. Jødedommen er meget mere rig end bare omskæring.

- For mig handler det ikke om jødedom, islam, antisemitisme eller islamofobi. Det handler om børns rettigheder, siger Naser Khader.

- Der er for meget vægt på forældrenes kulturelle og religiøse rettigheder. Vi har været et foregangsland på mange andre områder – blandt andet på homoseksuelles rettigheder, og det har vi været stolte af. Hvorfor ikke også være det i forhold til børns rettigheder?

Spørgsmålet om omskæring er aktuelt, fordi borgerforslaget "Indførelse af 18 års mindstealder for omskæring af raske børn" i skrivende stund har over 39.000 af de 50.000 støtteerklæringer, der skal til for at få det til debat i folketingssalen.