Et borgerforslag har fået diskussionen om omskæring til at blusse op på Christiansborg.
I dag er hele fem ministre mødt op til et lukket samråd, hvor de skal redegøre for de hensyn, perspektiver og potentielle konsekvenser, der kan være forbundet med, at Danmark som det første land i verden vil forbyde omskæring af raske drengebørn.
På vej ind til samrådet slår justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fast, at han personligt ikke har nogen intention om at indføre et forbud.
- Der står vi jo forskelligt partierne imellem – og også internt i partierne – men min personlige holdning er, at jeg kommer ikke til at trykke på en knap, der de facto betyder, at vi sætter jøderne ud af Danmark. Det gør jeg ikke, siger Søren Pape Poulsen.
Han henviser til, at jøderne igennem århundreder har praktiseret omskæring af drenge, og at det "er helt afgørende for det jødiske samfund i Danmark", at de kan fortsætte med det. Også muslimer omskærer drengebørn.
Forbud vil ikke være grundlovsstridigt
Op til samrådet har Justitsministeriets jurister gransket sagen, og konklusionen er ifølge justitsministeren, at der ikke vil være noget grundlovsstridigt i et forbud.
Folketingets Administration har ellers sat en anmærkning på borgerforslaget "Indførelse af 18 års mindstealder for omskæring af raske børn", der i skrivende stund har over 39.000 af de 50.000 støtteerklæringer, der skal til for at få det til debat i folketingssalen.
Grundlovens § 67 slår fast, at "borgerne har ret til at forene sig i samfund for at dyrke Gud på den måde, der stemmer med overbevisning".
På den baggrund kan Folketingets Administration "ikke afvise, at omskæring af drengebørn, der er religiøst begrundet, kan have en så nær sammenhæng med den egentlige gudsdyrkelse, at handlingen omfattes af retten til at dyrke Gud på den måde, der stemmer med ens overbevisning".
Men Søren Pape Poulsen fortæller, at kronjuristerne i hans ministerium ikke finder et forbud grundlovsstridigt.
- Det er et politisk valg. Vi kan ikke skubbe juraen foran os her.
- Vi kan ikke skubbe grundloven foran os i det her. Det er ikke sådan, at vi kan sige, at ifølge grundloven og religionsfriheden kan man ikke lave et forbud. Hvis Folketinget vil lave et forbud, så kan de sandsynligvis godt det, siger justitsministeren.
Ny Muhammed-krise?
Også forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) deltager i det lukkede samråd - blandt andet for at redegøre for, hvordan et dansk omskæringsforbud vil blive modtaget internationalt.
Ingen af de to ministre ville udtalte sig før samrådet. Men Søren Pape Poulsen siger, at man "ikke kan udelukke, at et forbud vil have nogle konsekvenser".
- Man kan jo ikke udelukke, at der er folk derude, der vil os det ondt. Men terrortruslen mod Danmark er jo så høj, den kan blive. Hvis vi skulle et skridt højere op, skulle vi kende til en konkret aktion med tid og sted, siger Søren Pape Poulsen.
- Regeringens holdning – når man balancerer alting og afvejer det – det er, at man ikke skal have et forbud. At status quo fortsætter.
To af de tre regeringspartier, nemlig De Konservative og Liberal Alliance, har valgt at fritstille deres folketingsmedlemmer, så de kan stemme efter deres egen overbevisning. Det samme har Alternativet gjort.
Hverken Venstre, Dansk Folkeparti eller Enhedslisten har taget stilling til et eventuelt forbud endnu. Socialdemokratiet og De Radikale afviser et forbud, mens SF som det eneste folketingsparti går ind for et forbud.
Omskæring af piger og kvinder er i forvejen ulovligt i Danmark.