Det er ikke i Danmarks interesse at forbyde omskæring af drengebørn.
Det konkluderer udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), der sammen med fire ministerkolleger i dag har været i lukket samråd for at redegøre for de hensyn, perspektiver og potentielle konsekvenser, der kan være forbundet med et dansk omskæringsforbud.
- Vi vil komme til at stå helt alene og være det første land i verden, der går den vej. Det er vores objektive analyse. Det gør os sårbare, og det gør, at de allierede, vi normalt har til at hjælpe os i prekære situationer, de vil i denne situation ikke stå ved vores side, siger udenrigsministeren efter samrådet.
- Fra et amerikansk synspunkt vil det være uforståeligt. Op mod 60 procent af de amerikanske mænd er omskåret. Fra Israels synspunkt vil det være helt uforståeligt, fra det jødiske samfund i Danmarks synspunkt vil det være fuldstændig uforståeligt, og fra store dele af den muslimske verden vil det være helt uforståeligt, siger Anders Samuelsen.
Spørgsmålet er aktuelt, fordi borgerforslaget "Indførelse af 18 års mindstealder for omskæring af raske børn" i skrivende stund har over 39.000 af de 50.000 støtteerklæringer, der skal til for at få det til debat i folketingssalen.
- Den politiske risiko ved det her er kæmpestor. Vi står helt alene med det her synspunkt. Det er ikke sådan, at det handler om ytringsfrihed, som jo deles af alle liberale demokratier i denne her verden. Vi står helt alene, og det øger risikoen, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) efter samrådet.
- Man kan risikere, at det lige pludselig begynder at eksplodere på de sociale medier.
Ministre vil stemme imod forbud
Både forsvarsministeren og udenrigsministeren er personligt imod et forbud. Anders Samuelsen betoner, at han "overhovedet ikke forstår, at man kan finde på" at omskære børn. Men han vil ikke lovgive imod det:
- Liberal Alliance er fritstillet, og der vil være masser af folk fra Liberal Alliance, der stemmer for et forbud, men det vil jeg ikke gøre, siger han.
De Konservative har ligeledes fritstillet folketingsgruppen, men heller ikke her vil partiformanden stemme for et forbud:
- Min personlige holdning er, at jeg kommer ikke til at trykke på en knap, der de facto betyder, at vi sætter jøderne ud af Danmark. Det gør jeg ikke, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).
Op til samrådet har Justitsministeriets jurister gransket sagen, og konklusionen er ifølge justitsministeren, at der ikke vil være noget grundlovsstridigt i et forbud.
- Det er et politisk valg. Vi kan ikke skubbe juraen foran os her, sagde Søren Pape Poulsen på vej ind til samrådet.
Regeringen afviser forbud
Mens to af tre regeringspartier - De Konservative og Liberal Alliance - altså har valgt at fritstille deres folketingsmedlemmer, tager det tredje regeringsparti, Venstre, først stilling til spørgsmålet på partiets gruppemøde på tirsdag.
Det fortæller sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der også var med på det lukkede samråd. Hun har personligt ikke tænkt sig at stemme for et forbud - og det er også regeringens samlede holdning.
- Når vi som regering vejer de forskellige forhold op mod hinanden, så er vores konklusion, at vi ikke støtter et forbud i Danmark, siger Ellen Trane Nørby.
Hun peger på, at spørgsmålet har utroligt mange dimensioner: Religionsfrihed, sikkerhedspolitik, udenrigspolitik, barnets ret til selvbestemmelse og sundhed for at nævne nogle af dem.
På sundhedsområdet hæfter ministeren sig ved, at Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler et forbud. Samtidig understreger hun, at der er "markant forskel" på mandlig og kvindelig omskæring. Sidstnævnte er allerede i dag strafbart.
- Man ikke kan sammenligne det med kvindelig omskæring, hvor der selv ved de mindste indgreb kan være meget store komplikationer.
- Der gennemføres knap 4.000 omskæringer af mænd med medicinsk grund. Blandt andet på grund af forhudsforsnævringer, siger Ellen Trane Nørby og tilføjer, at det er markant flere end de 1.000 til 2.000 rituelle omskæringer, der vurderes at finde sted årligt.