K nægter at købe kampfly uden dansk testflyvning

Danske piloter skal prøveflyve kampfly før køb, fastslår De Konservative. EL mener, at købet helt bør droppes.

Der skal ikke købes kampfly for 30 milliarder, der ikke har været testfløjet af danske piloter, mener Rasmus Jarlov fra Det Konservative Folkeparti. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Der skal ikke købes kampfly, der ikke er testfløjet af danske piloter.

I hvert fald ikke, hvis det står til formanden for Folketingets Forsvarsudvalg og forsvarsordfører for De Konservative, Rasmus Jarlov.

- Jeg er på nuværende tidspunkt ikke overbevist om, at processen har været grundig nok. Vi har behov for, at der er nogle danske piloter, der kigger grundigt på flyene, får lov at sidde og flyve i dem, før vi træffer en endelig beslutning, siger han og fortsætter:

- Vi lægger ikke 30 milliarder kroner, før nogen fra Danmark har siddet i de her fly og har givet os en evaluering af, hvad de synes om dem, siger Jarlov.

Og det er ellers tilfældet, som situationen ser ud lige nu. For mens danske testpiloter fra flyvevåbnet har prøvefløjet to af kandidaterne til at blive Danmarks nye kampfly, amerikanske F18 og fælleseuropæiske Eurofighter, er feltets klare favorit ifølge DR Nyheders oplysninger amerikanske F35, kun blevet flyvetestet i en simulator.

Amerikansk uvilje

- Vi har ikke været i stand til at kunne flyve alle kandidatflyene, det er korrekt, siger Peter Meldgaard, major i flyvevåbnet og ansvarlig for de operationelle tests af de tre kandidatfly.

Forsvaret ønsker ikke at uddybe, hvorfor det ikke har været muligt at prøveflyve F35-kampflyet, men ifølge DR Nyheders oplysninger skyldes det en kombination af praktiske forhindringer og uvilje fra amerikansk side i forhold til at lade danske testpiloter flyve det relativt nyudviklede fly.

Og det er på ingen måde godt nok, mener Rasmus Jarlov:

- Jeg synes, vi har behov for mere grundige test. Det er ikke nok, at kun to af kandidaterne er blevet testfløjet af danske piloter. Det er en kæmpe investering, og derfor er det vigtigt, at de bliver testet af danske piloter i luften.

EL: 'Vanvittigt'

Enhedslisten står som det eneste parti i Folketinget uden for forsvarsforliget, hvori flyindkøbsbeslutningen skal træffes.

Her mener man slet ikke, at man skal indkøbe nye kampfly 'i en krisetid', men partiets forsvarsordfører Eva Flyvholm finder det alligevel 'chokerende', at én af de tre tilbageværende kandidater slet ikke er blevet prøvefløjet:

- Det er fuldstændig vanvittigt. Vi taler om, at de andre partier er ved at bruge 30 milliarder kroner af skatteborgerens penge på kampfly. Og hvis man ikke engang har været oppe og flyve, hvad der regnes for favoritten, er det jo dybt bekymrende, siger hun.

I Forsvarsministeriet mener man, at de gennemførte tests og evalueringer af de tre kandidater – trods den manglende prøveflyvning af F35’eren – har tilvejebragt et solidt og tilstrækkeligt grundlag for Danmark kampflysvalg.

Man henviser blandt andet til, at man udover tests i simulator har interviewet de amerikanske piloter, der flyver F35, samt indhentet en lang række tekniske oplysninger.

Men det er langt fra godt nok, mener Eva Flyvholm.

Enhedslisten har nu stillet en række spørgsmål til forsvarsministeren om selve beslutningsgrundlaget for købet, som de håber, vil give offentligheden indsigt i beslutningsgrundlaget, der ellers er forbeholdt de politiske beslutningstagere.

V: Vi har fuld tillid til processen

Det har i flere dage ikke været muligt at få en kommentar fra den nyslåede forsvarsminister Carl Holst (V), der er på ferie.

Men partiets forsvarsordfører Peter Juul Jensen understreger, at man i Venstre har 'stor tillid til, at de ansatte i Forsvaret vil løse opgaven bedst muligt':

- Jeg går ud fra, at alle ved, at vi skal sørge for at tænke os rigtig godt om, når vi indkøber det her fly. I øjeblikket sidder der nogle eksperter og arbejder med den militærfaglige indstilling, og jeg går ud fra, at man vil pege på et fly, der kan flyve, men også et fly, der kan opfylde de behov, det danske forsvar står overfor de kommende år, siger Peter Juel Jensen.

Beslutning skal træffes snart

Ansvaret for at evaluere de tre kandidater har været placeret i et særligt kampflyskontor under Forsvarsministeriet.

Arbejdet med at evaluere de tre kandidater er færdigt og tilbage står kun, at partierne i forsvarsforligskredsen træffer beslutning om, hvilket fly Danmark skal indkøb, en beslutning der ventes truffet i løbet af de kommende måneder.

F35 regnes som favorit blandt andet fordi, at andre NATO-lande - herunder Norge og Holland - har besluttet at købe flyet, samt fordi Danmark siden 1997 har investeret omkring 2 milliarder kroner i udviklingen af flyet.

Desuden regnes det som det mest avancerede af de tre kandidater på grund af dets såkaldte 'stealth-egenskaber', der gør det svært at opdage for fjendtlige radarer.