Forsvaret overvejer at bruge op mod 30 mia. kroner på et kampfly, det end ikke har fløjet i. Det ene af de amerikanske bud på Danmarks nye kampfly, F35 Joint Strike Fighter (JSF), har Flyvevåbnet kun afprøvet i en flysimulator.
Men den oplysning får ikke Venstres nyudnævnte forsvarsordfører Peter Juel Jensen til at stille spørgsmål ved arbejdet i Forsvarsministeriets arbejdsgruppe:
- Jeg går ud fra, at alle ved, at vi skal sørge for at tænke os rigtig godt om, når vi indkøber det her fly. I øjeblikket sidder der nogle eksperter og arbejder med den militærfaglige indstilling, og jeg går ud fra, at man vil pege på et fly, der kan flyve, men også et fly, der kan opfylde de behov, det danske forsvar står overfor de kommende år.
Er det et problem, at man testflyver to af flyene og ikke det tredje?
- Jamen, jeg tror, at inden man får sat en underskrift på et stykke papir, så er det selvfølgelig prøvet, men jeg er jo politiker og ikke jægerpilot, og der er ingen tvivl om, at vi vil lytte til den militærfaglige indstilling.
- Jeg betragter oplysningen her lidt som et partsindlæg, men hvis du eller jeg skulle ud og købe en ny bil, så ville vi selvfølgelig prøve den først. Sådan hænger det vel også sammen med et nyt kampfly.
Beslutning skal træffes kommende måneder
Efter sommerferien skal partierne i forligskredsen tage stilling til, hvilket fly, der skal indkøbes. Med i opløbet om at afløse det nuværende F16 er også det fælleseuropæiske Eurofighter og det andet amerikanske bud, F18 Superhornet. Forsvaret ønsker ikke at uddybe, hvorfor det ikke har været muligt at prøveflyve F35 JSF-kampflyet, men ifølge DR Nyheders oplysninger skyldes det en kombination af praktiske forhindringer og uvilje fra amerikansk side i forhold til at lade danske testpiloter flyve det relativt nyudviklede fly.
Frygten er en ny IC4-skandale
SFs forsvarsordfører Holger K. Nielsen, frygter, at Danmark er på vej ind i en ny IC4-skandale, hvor Joint Strike Fighters svage sider først viser sig efter et eventuelt indkøb. Peter Juel Jensen giver SF-kollegaen ret i, at ingen ønsker sig en ny IC4-skandale, men:
- Jeg er ikke så bekymret, jeg har stor tillid til de ansatte i Forsvaret vil løse opgaven bedst muligt.
Men hvad så du helst? At der blev arbejdet for en prøveflyvning eller ej?
- Jamen, jeg er uddannet folkeskolelærer, jeg er ikke uddannet til at købe kampfly. Jeg går ud fra, at når vi beder Forsvaret komme med en militærfaglig indstilling, så vælger de noget, vi dels ved virker, dels er noget, der kan opfylde Danmarks behov.
Det er efter sommerferien, I skal træffe beslutningen. Hvad vil du bruge den her oplysning til?
- Der er ingen tvivl om, at vi tager alle oplysninger med i vores overvejelser. Jeg er rimelig loyal overfor processen, men vil selvfølgelig gå til opgaven med god kritisk sans og forbeholde mig retten til at stille kritiske spørgsmål.
- En ting er sikkert, og det er selvfølgelig, at vores danske soldater, hvis de skulle få behov for luftstøtte, får den på det rigtige sted og på det rigtige tidspunkt.
Samtlige partier undtagen Enhedslisten er med i forsvarsforligskredsen. Ansvaret for at evaluere de tre kandidater er placeret i et særligt kampflyskontor under Forsvarsministeriet.
Opdateret 12.44 med citat fra P1 morgen.