Enhedslisten tvivler på milliondyr dansk indsats mod IS

Enhedslisten frygter, at danske fly i milliondyr indsats mod IS i Irak er med til at skade lokalbefolkningen.

Et af de danske F16-fly, der deltager i kampen mod Islamisk Stat, ses her på basen i Kuwait. (Foto: © Flyvevåbnet)

Knap en kvart milliard kroner er rigtigt mange penge, og det centrale spørgsmål er, om de bliver brugt, så Islamisk Stat (IS) bliver stoppet.

Det siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten i en kommentar til nye oplysninger om, at den danske militærindsats i Irak mod IS siden 1. oktober har kostet mindst 213 millioner kroner.

Det viser en aktindsigt, som Ritzau har fået fra Forsvarsministeriet, om prisen for den hidtidige danske deltagelse i den internationale koalition mod Islamisk Stat (IS).

Svært at få reel debat

- Alle er jo enige om, at IS er forfærdelige. Men jeg er bange for, at vi ikke bidrager på den rigtige måde.

- Det er et stort spørgsmål, om de mange penge bliver brugt, så IS reelt bliver stoppet, og jeg frygter, at mørklægningen af de danske missioner gør det svært at få en reel debat om, hvem det er, vi bomber, siger Nikolaj Villumsen.

Han kalder det dybt utilfredsstillende, at Danmark går i krig, uden at hverken folketingsmedlemmer eller offentligheden i øvrigt er blevet ordentligt oplyst om grundlaget.

Mørklægning kan skjule overgreb

- Vi ser en stor mørklægning af Danmarks missioner, og jeg frygter, at danske kampfly er med til at give luftstøtte til grove overgreb mod civilbefolkningen på landjorden, siger han.

Han henviser til, at både FN og menneskerettighedsorganisationer har slået alarm om grove overgreb mod civilbefolkningen. Og han finder det dybt bekymrende, hvis danske fly giver luftstøtte til det.

- Desuden er det en dyr form for militær indsats at bombe med kampfly. I stedet burde vi støtte lokale, demokratiske kræfter, siger han.

Fem måneder har kostet 213 millioner

De danske kampfly blev sendt af sted den 2. oktober, og de gik for første gang på vingerne fra deres base i Kuwait 14 dage senere. Siden er der fløjet over 250 missioner og kastet omkring 200 bomber.

Selvom den danske indsats torsdag har varet et halvt år, så omfatter opgørelsen fra Forsvarsministeriet dog kun tiden frem til slutningen af februar - altså omkring fem måneder.

Og her er prisen opgjort til cirka 213 millioner kroner. Heraf er der brugt ammunition for cirka 44 millioner kroner.

/ritzau/