Hjort skyder 2025-slaget i gang: Fronterne trækkes skarpt op

Dagens sættemøder i Finansministeriet skubber formelt forhandlingerne om 2025-planen i gang.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen har inviteret alle Folketingets partier til såkaldte sættemøder om 2025-planen og finanslovsudspillet. (Foto: © Ólafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Dørene til Finansministeriet på Slotsholmen i det indre København kommer til at gå op og i i en uendelighed i dag.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har nemlig inviteret de første af Folketingets partier til indledende forhandlinger om 2025-planen: De såkaldte sættemøder.

Her vil parterne føle hinanden på tænderne og forsøge at sætte rammen for, hvad det er et forhandlingsforløb, de er på vej ind i. Der er altså ikke tale om reelle forhandlinger endnu.

- Man må forvente, at det, der sker i dag, er relativt forudsigeligt. Det er de allerførste, indledende knæbøjninger til den øvelse, som de nu alle sammen skal i gang med, siger DR Nyheders politiske korrespondent, Uffe Tang.

Forud for sættemøderne i Finansministeriet er fronterne trukket skarpt op, og topskatten synes stadig at være det emne, der splitter den borgerlige blok mest.

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, gentog i hvert fald sine ultimative krav forleden:

- Der er intet ændret. Det er samme position, og der er ingen vaklen i geledderne. Vi har en rød linje, og det er ikke sikkert, at vi er tilfredse med det, men vi har en rød linje, der hedder fem procentpoint ned på topskatten hele vejen op, sagde han på et pressemøde på Christiansborg.

  • Dagens sættemøder:

  • 9.30: Liberal Alliance

  • 11.00: Socialdemokraterne

  • 12.30: Dansk Folkeparti

  • 13.30-14.30: Pause

  • 14.45: Radikale Venstre

  • 16.15: Det Konservative Folkeparti

Venstre-regeringen lægger i sin 2025-plan kun op til at sænke topskatten med fem procentpoint for indkomster mellem 467.000 og en million kroner.

Så på den måde har Anders Samuelsen indsnævret sit manøvrerum og gjort sit succesparameter så smalt, at det meget vel kan ende galt for ham og hele det borgerlige Danmark, vurderer Uffe Tang:

- Hvis man lyttede med på Anders Samuelsens pressemøde, så ligger der også i det, han siger, at går regeringen til anden side og laver en aftale for eksempel med De Radikale, så er der også en latent trussel om, at regeringen bliver væltet, siger Uffe Tang.

Radikale på banen

På den anden side af regeringen står Dansk Folkeparti, der efter fremlæggelsen af 2025-planen har gentaget, at de ikke kan se, at der skulle være råd til topskattelettelser. Partiet understreger dog samtidig, at de ikke opererer med ultimative krav.

Ved en anden front tegner der sig også til at skulle stå et hårdt slag om boligejernes økonomi. De Konservative har nu læst sig ned i regeringens 2025-plan, og K-formand Søren Pape Poulsen mener slet ikke, at der er afsat penge nok.

- Det ligger fuldstændig fast, hvis man skal have vores mandater med bag en aftale, siger han til Berlingske.

De Radikale er tilmed kommet ind fra højre og har meldt ud, at de er klar til en skattereform med regeringen, hvis boligskattestoppet ophæves.

- De radikale mandater kan blive interessante for regeringen, og partiet vil helt sikkert gerne med i en aftale om nogle af tingene. De vil gerne vise, at de kan gøre sig selv duelige. Men det er for tidligt at sige, om det er realistisk, at boligskattestoppet skal ophæves, siger Uffe Tang.

God demokratisk stil

SF, Enhedslisten og Alternativet er indkaldt til sættemøder i Finansministeriet mandag og onsdag i næste uge.

Og det selvom statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på sit pressemøde tirsdag var bevidst om, at regeringens langsigtede økonomiske plan langtfra appellerer til alle. Ifølge Uffe Tang skal man heller ikke forvente meget af netop disse møder:

- I god demokratisk stil får de lov at komme over i Finansministeriet på mandag og fremlægge deres krav og ønsker. Man anser det nok i Finansministeriet for at være et spørgsmål om at få delt en kop kaffe ud, for de forestiller sig nok ikke, at de tre partier kommer til at lægge mandater til noget, siger Uffe Tang.

Han forudser et kompliceret forløb i efteråret:

- Det her er så kompliceret, så det er ikke sikkert, at man vil invitere pressen over foran den berømte glasdør hver eneste gang, man mødes. Det kan godt blive sådan, at man i offentligheden ikke rigtigt ser, hvad der foregår. Men det hele skal bindes sammen i én stor eller flere aftale, når man kommer til starten eller midten af november, siger han.