Usikkerhed om boligejernes skattestop

De Radikale er klar til skattereform med regeringen. Men så skal boligskattestoppet ophæves.

Radikale Ventre holder fast i valgløftet om at ophæve skattestoppet på boliger. (Foto: © Ólafur Steinar Gestsson, Scanpix)

De Radikale er klar til at støtte regeringens skattereform på en betingelse. Det 15 år gamle skattestop på boliger skal ophæves.

Det tilbud møder den radikale leder Morten Østergaard op med, når han fredag skal til første forhandlingsmøde om regeringens 2025-plan i Finansministeriet.

-Hvis vi kan få ophævet boligskattestoppet og i stedet få skabt en god og tryg model for boligejerne, så har vi også den sociale balance, der skal til, for at vi kan se os selv i det skatteudspil, regeringen har lagt frem, siger Morten Østergaard.

De Radikale mener, at det populære boligskattestop er socialt skævt, fordi ejere af dyre boliger har fået den største skatterabat, siden skattestoppet blev indført i 2002.

Og at det reelt ikke har givet boligejerne tryghed, fordi det kun er ejendomsværdiskatten, der er fastfrosset i kroner og øre.

Grundskylden kan stadig stige med mellem fem og syv procent årligt.

-Til trods for skattestoppet har en almindelig folkepensionist oplevet, at grundskylden bare steg og steg, så man til sidst ikke havde råd til at sidde i sit hus, siger Morten Østergaard.

Grundskyld og tryghed

De Radikale mener, at både ejendomsværdiskat og grundskyld højst skal kunne stige med inflationen. Altså omkring to procent årligt.

-Med vores model stiger hverken grundskyld eller ejendomsværdiskat mere end pris- og lønudviklingen i samfundet. Det er det, der giver den reelle tryghed, siger den radikale leder.

De Radikale er interessante for regeringen, fordi partiet har mandater nok til at erstatte De Konservative i en aftale om fremtidens boligbeskatning. Og eventuelt også i en aftale om en skattereform.

Boligejernes bombe

Den konservative leder, Søren Pape Poulsen, er rystet over det radikale tilbud til regeringen.

-Det er jo helt grotesk, at De Radikale vil øge den bombe, der ligger under boligejernes økonomi, siger Søren Pape.

Skattestoppet er til debat, fordi politikerne i løbet af efteråret skal vedtage et nyt system til vurdering af danskernes ejerboliger.

Det skyldes, at Rigsrevisionen for tre år siden konstaterede alvorlige fejl i tusindvis af ejendomsvurderinger.

Udspil på vej

Regeringen fremlægger i løbet af de næste par uger sit udspil til nye ejendomsvurderinger og til fremtidens boligskat.

I de seneste dage har flere topministre undladt at svare klart på, hvad der skal ske med boligskattestoppet.

Samme undvigende svar kommer fra Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm:

-Vi lægger os fast på, at vi vil have det samme skattetryk, som vi har i dag. Det vil sige vi skal ikke have mere ind på boligskatter, end vi får i dag. Det er fordi, vi ønsker tryghed for boligejerne, siger hun.

Men kan du garantere, at skattestoppet fortsætter?

-Vi holder fast i det skattetryk, vi har i dag.

Ingen penge til skattestop

I den 2025-plan, som regeringen netop har fremlagt, er der ikke afsat penge til at betale for skattestoppet efter 2020. Prisen er omkring 1,2 mia. kr. årligt.

Til gengæld har regeringen afsat en pulje på 24 mia. kr. til boligejerne. Omkring ni milliarder af pengene skal bruges til betale tilbage til boligejere, der har betalt for meget i boligskat.

Resten skal bruges i forbindelse med indførelsen af de nye vurderinger. F.eks. til at afbøde voldsomme stigninger for boligejere, hvis huse har været vurderet for lavt.