Enhedslisten er på afveje, når partiet foreslår, at flere kommuner skal have midler til at drive genbrugsbutikker på genbrugsstationerne.
Partiet mener, at forslaget vil gavne miljøet, fordi færre produkter ender i forbrændingsanlægget.
Men både erhvervsliv og nødhjælpsorganisationer mener, det vil skade de forretninger, som allerede lever af at sælge brugte ting.
Dansk Erhverv, som organiserer de fleste af NGO'erne, er "rystede" over forslaget, lyder det fra markedsdirektør Mette Feifer.
- I Dansk Erhverv har vi tidligere råbt vagt i gevær over for kommunale genbrugsbutikker. Og det er helt galt, når landspolitikere nu også vil i gang med at udkonkurrere et velfungerende privat genbrugsmarked ved at støtte kommunernes genbrugsbutikker.
- Det er et dybt kritisabelt forslag. Man gør større skade end gavn, hvis man med statslige penge bidrager til at rive tæppet væk under et velfungerende civilsamfund, hvor tusinder af frivillige hver dag gør en forskel og gennem genbrug samler penge til velgørende formål, siger hun i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.
Forslaget skal ifølge Enhedslisten sætte fut i den grønne omstilling. Enhedslisten foreslår derfor at afsætte 300 millioner kroner over tre år til at realisere idéen.
Færre penge til de fattige
I Folkekirkens Nødhjælp siger Engagementchef Kenneth Kamp Butzbach, at forslaget ikke er gennemtænkt, fordi det for eksempel bryder med tanken om, at genbrugskroner også går til verdens fattigste.
- Vi kunne godt tænke os flere samarbejder med genbrugsstationer, og det bliver en udfordring, hvis de kommunale genbrugsstationer selv skal drive butikkerne. Det risikerer at lede til færre penge til et for os livsvigtigt arbejde, siger han.
Samme holdning udtrykker generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, som kritiserer forslaget på sin Twitter-profil.
https://twitter.com/AndersLadekarl/status/900620744400543744
I stedet for at bruge 300 millioner på en ulige konkurrence, ser Folkekirkens Nødhjælp hellere, at NGO'er og renovationsfirmaer går sammen fremfor at 'kannibalisere samarbejdet', siger Kenneth Kamp Butzbach.
Og så vil Enhedslistens forslag ydermere skade de mange tusinde frivillige i genbrugsbutikkerne bestående af blandt andre socialt udsatte og pensionister, hvis kommunerne skaber lønnede stillinger i deres genbrugsforretninger, påpeger han.
Kommuner sælger heller ikke mælk
Dansk Industri bakker op om tanken om at langt flere materialer skal genbruges, men det skal ske på markedets vilkår, forklarer miljøpolitisk chef Karin Klitgaard.
- Der er ikke nogen grund til, at det er en kommunal opgave, for det er varer, der skal handles. Det vil svare til, at kommunerne begynder at sælge mælk, fordi det også er en god idé, siger hun.
Dansk Industri bad allerede i 2015 Ankestyrelsen undersøge, om kommunerne må drive genbrugsforretning. I juni måned fastslog Ankestyrelsen, at kommuner med undtagelse af elektronikaffald gerne må sælge borgernes affald videre.
Men Dansk Industri mener fortsat, at der er mange uklarheder omkring, hvad kommunerne må og ikke må på området.
- Der er også masser barrierer i lovgivningen, vi kan tage fat på. For eksempel at gøre det muligt for virksomheder at tage deres varer tilbage og sælge det som genbrug. Ofte bliver det betragtet som affald, selvom det ikke er det, siger Karin Klitgaard.