Enhedslisten vil bruge 300 millioner på nye genbrugsbutikker

Partiet vil afsætte pengene, så flere kommuner kan sælge affaldet fra genbrugsstationerne.

Genbrugsstation på Amager. (arkivfoto) (Foto: © LISELOTTE SABROE, Scanpix)

Der smides alt for mange gode ting ud, som andre med fordel kan få glæde af.

Derfor skal danskerne genanvende langt flere af deres ting til gavn for miljøet, mener Enhedslisten.

Det skal være slut med at smide gamle møbler, tøj og el-apparater ud, når de ofte ikke fejler noget, mener klima- og miljøordfører Maria Reumert Gjerding.

Ofte kan en rengøring eller en mindre reparation gøre produkterne brugbare igen, lyder budskabet.

- Vi vil gerne give kommunerne bedre muligheder for at drive genbrugsbutikker baseret på alle de gode produkter, som folk afleverer på genbrugsstationerne og som med en lille istandsættelse kan gøre gavn igen, siger hun til DR Nyheder.

Partiet foreslår derfor at afsætte 300 millioner kroner over tre år, så kommunerne kan åbne deciderede genbrugsbutikker på landets genbrugsstationer.

Flere kommuner er allerede igang

Maria Reumert Gjerding nævner Hjørring Kommune som eksempel på en af de kommuner, der allerede har ansat folk på genbrugsstationer til at sælge andres gamle ting videre, fremfor at de ender i forbrændingsanlægget.

- Der er kommuner, som allerede er gået i gang med de her genbrugsbutikker og forhindrer, at tonsvis af produkter ender i forbrændingen. Det kan være havemøbler, cykler, køkkengrej eller legetøj. Så sætter de det i stand og sælger det. For os er der et kæmpe potentiale og et behov for at sætte den grønne omstilling op i gear, så vi ikke alle sammen køber nyt, men går hen i genbrugsbutikkerne, siger Maria Reumert Gjerding.

Dansk Industri forsøgte i 2015 at forhindre, at kommunernes genbrugsbutikker sælger folks gamle ting efter at have fisket det op af containerne.

Blandt andet mente Dansk Industri, at de kommunale genbrugsbutikker ikke levede op til loven om reklamationsret, og dermed udkonkurrerede de private genbrugsvirksomheder.

Men i juni måned fastslog Ankestyrelsen, at kommuner med undtagelse af elektronikaffald gerne må sælge borgernes affald videre.

Enhedslisten vil også have lavet loven om, så repareret elektronisk udstyr kan indgå i sortimentet i kommunernes genbrugsbutikker.

- Det er tosset, at der er en barriere i lovgivningen, der forhindrer, at vi kan genanvende elektronik. Det er ressourcekrævende at producere og meget forurenende at skille sig af med, så selvfølgelig skal vi blive bedre til at genanvende elektronik, siger Maria Reumert Gjerding.

I går skrev DR Nyheder, at mange el-apparater ifølge forskere fra Syddansk Universitets Livscykluscenter rent faktisk virker i næsten halvdelen af tilfældene, selvom de er blevet smidt ud.

Pengene til at realisere idéen om mange flere genbrugsbutikker skal hentes ved at genindføre den vægtbaserede emballageafgift, som blev afskaffet i 2014, foreslår Enhedslisten.