Frankrigs højrefløjsdronning rækker hånden ud til Meloni: 'Tiden er kommet til, at vi skal slå os sammen'

Europas yderste højrefløj står til at gå frem ved EU-valget. Nu ønsker Le Pen et tættere samarbejde.

Marine Le Pen fra Rassemblement National vil gerne have et tættere samarbejde med Giorgia Meloni, der er Italiens premierminister. (Foto: © Rodrigo Jimenez, Ritzau Scanpix)

Hvis den europæiske højrefløj virkelig skal batte noget, bør der fremover være et langt tættere samarbejde i Europa-Parlamentet mellem partierne på den yderste højrefløj.

Det mener Marine Le Pen, som står i spidsen for det franske højrefløjsparti Rassemblement National.

Hun opfordrer nu den italienske premierminister, Giorgia Meloni, der er leder af det nationalkonservative parti Fratelli d’Italia, til, at de skal slå de politiske pjalter sammen og danne en stor højrefløjsgruppe.

- Tiden er kommet til, at vi skal slå os sammen. Det vil virkelig være gavnligt. Hvis det lykkes, vil vi blive den næststørste gruppe i Europa-Parlamentet. Jeg synes ikke, at vi skal lade denne mulighed gå til spilde, siger Marine Le Pen til den italienske avis Corriere della Sera.

Italiens premierminister, Giorgia Meloni, går efter at få mere indflydelse efter EU-valget. (Foto: © Riccardo Antimiani, Ritzau Scanpix)

To til tango

I dag sidder langt størstedelen af højrefløjspartierne nemlig i to forskellige grupper i Europa-Parlamentet, henholdsvis ID og ECR.

Og hvor Marine Le Pen er en af de mest magtfulde stemmer i ID, som er en stærkt EU-kritisk gruppe, er Giorgia Meloni særdeles toneangivende i ECR, der er skeptisk over for det europæiske samarbejde, men ikke modstander af det.

Lige nu står partierne på den yderste højrefløj til at gå frem ved europaparlamentsvalget om mindre end to uger.

Hvor de i dag har lige knap hvert femte sæde i Europa-Parlamentet, står de til at få hvert fjerde efter valget. Og Giorgia Meloni svarer ifølge Politico, at hun er åben for at samarbejde med alle partier på højrefløjen.

Marine Le Pen er ikke den første, som har luftet ideen om et bredere samarbejde på højrefløjen.

Den forhenværende polske premierminister Mateusz Morawiecki, hvis parti, Lov og Retfærdighed, også sidder i ECR-gruppen, har selv åbnet døren på klem for et samarbejde mellem de to grupper. Han har dog understreget over for Politico, at det afhænger af det endelige resultat af europaparlamentsvalget - og ”at der skal to til tango”.

Synet på Rusland skiller

For selvom der er mange ting, der samler partierne i de to grupper – heriblandt ønsket om et mindre EU, en strammere migrationspolitik og et opgør med den grønne omstilling – så er der også en række interne uenigheder, der gør, at de har haft svært ved at samarbejde.

Det gælder ikke mindst synet på Rusland, hvor partier som Rassemblement National, ungarske Fidesz og Lega i Italien har været positivt stemte over for den russiske præsident, Vladimir Putin, mens ikke mindst Fratelli d’Italia og Lov og Retfærdighed er skarpe modstandere af ham.

Og hos Dansk Folkeparti, der er en del af ID-gruppen, har man også svært ved at se et større samarbejde lige foreløbig.

- Særligt blandt de store lande har der altid været nogle udfordringer, som de har haft svært ved at tilsidesætte. Der er allerede et relativt tæt samarbejde mellem de to grupper på en række spørgsmål, men realistisk set tror jeg ikke, der kommer en stor sammenlægning lige på den anden side af valget, lød det tidligere på året fra partiets europaparlamentariker, Anders Vistisen.

Marine Le Pen er blevet kritiseret for sit forhold til den russiske præsident, Vladimir Putin. (Foto: © Mikhail Klimentyev, Ritzau Scanpix)

Opbrud i gang

Meldingen fra Marine Le Pen kommer blot få dage efter, at hun var med til at få smidt Alternative für Deutschland ud af ID-gruppen.

Det tyske parti blev ekskluderet, efter at partiets spidskandidat til valget, Maximilian Krah, havde udtalt, at ikke alle nazistiske SS-officerer under Anden Verdenskrig var kriminelle.

Den tyske politiker var i forvejen under mistanke for at have modtaget penge fra Rusland for at sprede prorussisk propaganda. Og SS-kommentaren var dråben, som fik bægeret til at flyde over for blandt andet Marine Le Pen, der går målrettet efter at vinde det franske præsidentvalg om tre år, og som ikke længere vil sættes i bås med et parti som Alternative für Deutschland.

Derfor er der allerede et opbrud i gang på Europas yderste højrefløj, hvor flere af partierne, ikke mindst Fratelli d’Italia, gerne vil omsætte den ventede vælgerfremgang til endnu mere politisk indflydelse efter valget.

Og Ursula von der Leyen, der er formand for Europa-Kommissionen, har åbnet for, at hun gerne vil samarbejde med partierne på højrefløjen, så længe de bakker op om EU, støtter Ukraine og er tilhængere af retsstatsprincippet.

S-politikere siger nej

Ursula von der Leyen, der går efter at fortsætte yderligere fem år på den magtfulde post, kan godt se for sig, at hun kommer til at arbejde tættere sammen med Fratelli d’Italia efter valget.

- Hun (Meloni, red.) er åbenlyst pro-europæisk, imod Putin – det har hun været meget klar om – og for retsstaten. Hvis det holder, vil vi være klar til at samarbejde, sagde hun i sidte uge.

Til gengæld kan hun ikke se for sig, at hun vil arbejde sammen med blandt andet Rassemblement National eller Alternative für Deutschland.

- De er venner af Putin, og de ønsker at ødelægge Europa. Det vil vi ikke tillade, fastslog Ursula von der Leyen.

Blandt mange af de andre partier i Europa er der dog fortsat modstand mod enhver form for samarbejde med partierne på den yderste højrefløj. Også selvom de skulle gå hen og blive større efter valget. Det gælder blandt andet store dele af den socialdemokratiske gruppe.

- Det er åbenlyst for mig, at den næste Europa-Kommission ikke kan basere sig på et flertal, der også har brug for støtte fra højrefløjsekstremister, sagde den tyske kansler, Olaf Scholz, i sidste uge.

Valget til Europa-Parlamentet finder sted fra den 6. til den 9. juni.