Det er ikke lykkedes Forsvaret at stoppe den blødning af officerer til civile job, der for alvor begyndte i kølvandet på forsvarsforliget i 2013, hvor 15 procent af forsvarsudgifterne blev skåret.
Dermed fortsætter det danske officerskorps med at blive drænet på et tidspunkt, hvor store dele af Folketinget forventer, at Forsvaret er til stede i mange missioner verden over.
Med udgangen af 2015 forventer Hovedorganisationen af Officerer i Forsvaret (HOD), at op imod 220 officerer alene i indeværende år vil have sagt farvel til uniform og udsendelser - enten med en opsigelse her og nu eller via orlov uden løn, som kun få vender tilbage til Forsvaret fra. Den dag i dag har 134 officerer allerede vendt ryggen til forsvaret.
Tallet for hele 2014 lød på 129. I 2013 var det kun 70, der forlod officerskorpset. I dag udgøres korpset af 3.500 mand.
Tordenskjolds soldater
Formanden for HOD, Niels Tønning, advarer om, at smertegrænsen er ved at være nået.
- Vi står i en situation, hvor op mod 10 procent af hele officerstyrken vil mangle enten nu eller inden for meget kort tid. Det betyder, at der er 90 procent tilbage til at løse en 100 procent opgave. Samtidig lægger politikerne op til, at vi skal tage flere opgaver, men det er de samme officerer, der løfter opgaverne, siger Niels Tønning:
- Det betyder en øget belastning på individet. Den øgede belastning er en vigtig faktor for, om folk vælger at forlade Forsvaret, siger han.
Tal fra Forsvarets Personeltjeneste viser, at knap så mange har forladt officerskorpset - nemlig 30 per 1. august. I en prognose forudser Forsvaret selv, at 78 officerer vil sige farvel i indeværende år. Afvigelsen fra HOD's opgørelse skyldes, at fagforeningen regner officerer på orlov med. Det gør de, fordi at undersøgelser har vist, at det for langt de fleste er lig en opsigelse.
Ekspert: Får konsekvenser
I forbindelse med det seneste forsvarsforlig blev ansættelsesvilkår og uddannelsen af officerer beskåret som del af en samlet besparelse på Forsvaret på 2,7 milliarder kroner. Det svarer til 15 procent af forsvarsbudgettet.
Det har blandt andet ført til, at en række tillæg er blevet fjernet, og at videreuddannelse skal ske sideløbende med tjeneste. Før i tiden fik officerer fri til at videreuddanne sig på Forsvarsakademiet.
De forringede vilkår for officererne er den væsentligste årsag til, at mange nu vælger at forlade Forsvaret og søge job i det civile, forklarer Niels Tønning.
- Officererne føler ikke, at de kan få enderne til hænge sammen. Det bliver en frustrationsfaktor, for de går meget op i deres arbejde, siger han.
Blødningen fra officerskorpset kan få mærkbare konsekvenser for Danmark, vurderer Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet
- Det kan gå ud over Danmarks evne til at leve op til sine internationale forpligtigelser. Når du har for få officerer, vil der være nogle kritiske funktioner, der ikke kan varetages. Og det kan betyde, at man ikke er i stand til at udsende folk og løse de opgaver, som Forsvaret gerne vil have løst, siger han.
Sammenligner med flymekanikerne
For den tidligere topofficer i den danske hær Lars R. Møller kommer det ikke som nogen overraskelse, at et stigende antal officerer vender ryggen til forsvaret. Vilkårene er ganske enkelt for ringe, mener han.
- Der er ikke længere de store karrieremuligheder, og det hele er blevet skåret ned. Så folk kigger lidt rundt og siger: "Skal jeg ikke bare forlade Forsvaret", siger Lars R. Møller, der forudser, at blødningen ikke er til at stoppe.
- Det går nok noget tid, før de ansvarlige opdager det her, og så går der endnu længere tid, før man gør noget ved det. På det tidspunkt risikerer man, at der ikke er noget at bygge på, siger oberst Lars R. Møller.
Tidligere på sommeren skrev F16-flymekanikerne i Irak i et åbent brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de øvrige partiledere, at regeringen bør trække flyene hjem til oktober, når mandatet udløber. Syv danske F-16-fly deltager i øjeblikket i kampene mod terrorbevægelsen Islamisk Stat i Irak.
Mekanikerne beskrev, at mange er stressede og syge, og at mangel på kvalificeret arbejdskraft gør det umuligt at ansætte flere mekanikere, der kan tage over for de udsendte.
Det er akkurat samme situation, der nu er ved at opstå i officerskorpset, lyder det fra Peter Viggo Jakobsen.
- Vi har over en årrække forsøgt at skære kapaciteterne ned, så man kun lige havde den støttestruktur, der var nødvendig for at kunne udsende folk. Det har så betydet, at for nogle kritiske ekspertiser har man kun lige præcis de folk, man skal bruge. Så hvis folk siger op, rammer det evnen til at udsende, siger han.
Forsvarsforliget løber fra 2013-2017. Alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten og Alternativet står bag.