Casper Borgen forlader Forsvaret: Måtte selv købe granattasker før udsendelse

Nedskæringer i Forsvaret gik ud over premierløjtnant Casper Borgens faglige stolthed. Til oktober starter han i civilt job.

Se et klip fra interviewet med Casper Borgen. Klik på play.

Premierløjtnant Casper Borgen går ikke på kompromis med noget som helst, når han skal udsendes. Alt skal være i orden.

Men alt var ikke i orden, sidst han skulle af sted.

- Jeg fik en vest, hvor der manglede beskyttelsesplader. Der skal være fire, men jeg fik kun to. De sidste fik jeg først, efter at jeg var ankommet. Derudover får man et bælte til magasiner, granater og andre ting, og Forsvaret har ikke tasker til det bælte, så det måtte jeg selv ud at købe, for jeg vil ikke gå på kompromis med sådan noget, siger Casper Borgen:

Han ville ikke stå med Forsvares forældede bælter, som grantaterne rasler ud af, når de er i kamp.

- Det kan være farligt. Det kan gå ud over dig selv, men også manden til højre eller venstre for dig. Det er en nødvendighed, når man sender folk i krig, at de er korrekt udstyret og har det bedste af det bedste. I Forsvaret siger vi "train as you fight", siger han.

Se et klip fra interviewet med Casper Borgen i videoen i toppen af artiklen.

Hvorfor søger du ikke ud?

Casper Borgen er nu fortid i det danske forsvar og begynder til oktober i et civilt job. Nedskæringerne, der fulgte i kølvandet på forsvarsliget fra 2013, påvirkede hans arbejde i en sådan grad, at det gik ud over den faglige stolthed.

- Derudover gør personalepolitikken, at jeg ikke kan se min fremtid i Forsvaret. Vejen fremad er blevet meget snørklet, og der er ingen støtte at hente i forhold til at finde rundt i jobmulighederne, siger Casper Borgen.

Der var engang, hvor danske officerer undrende spurgte kolleger, hvorfor de dog søger ud af Forsvaret.

- Hvorfor søger du ud, hvad vil du ude, lød det.

Sådan er det ikke mere, forklarer Casper Borgen.

Nu er den vendt om.

- Hvorfor vil du blive, hvorfor søger du ikke ud. Det er meget bedre ude, lyder det i dag:

Ser sort ud

Casper Borgen havde overvejet at videreuddanne sig til kaptajn, men en ny regel om, at det skal ske sideløbende med tjeneste, gjorde det mere end besværligt.

- Tidligere blev man trukket ud af tjenesten for at tage sin videreuddannelse, men nu skal du gøre det ved siden af arbejde. Det betyder, at du ikke kan løse dit arbejde til fulde, og det går ud over soldaterne og i sidste ende uddannelsesniveauet, siger han.

Med udgangen af 2015 forventer Hovedorganisationen af Officerer i Forsvaret (HOD), at op imod 220 officerer alene i indeværende år vil have sagt farvel til uniform og udsendelser, fordi de bevidst har fravalgt Forsvaret.

Dags dato har 134 officerer allerede vendt ryggen til Forsvaret. Tallet for hele 2014 lød på 129.

Ifølge Casper Borgen er stemningen i store dele af officerskorpset på nulpunktet.

- Mange er aktivt i gang med at søge ud, og flere og flere taler om det, så den generelle opfattelse er, at folk gerne vil ud. Folk synes, at besparelserne rammer så hårdt, at det er begyndt at se sort ud. Folk bliver ramt på deres professionalisme, siger han.