Dansk Folkeparti og regeringen mødtes i dag til den første forhandling om næste års finanslov.
Dermed er efterårets helt store armlægning mellem regeringen og dens parlamentariske grundlag begyndt.
På den anden side venter et folketingsvalg, og for både regeringen og Dansk Folkeparti er det altså sidste mulighed for at vise vælgerne, hvad man kan.
Kristian Jensen: Ønsker koster
Tre repræsentanter fra Dansk Folkeparti og tre ministre fra regeringen gik ind ad glasdøren til Finansministeriet klokken 10.30, og efter halvanden time var det en optimistisk finansminister Kristian Jensen (V), der kom ud.
Han ser ikke nogle store sten på vejen mod en aftale:
- Langt hen ad vejen var der opbakning til det, som regeringen har lagt frem, så spørgsmålet er mere, om der er yderligere initiativer fra Dansk Folkeparti, som kan lægges oveni - og det er også et spørgsmål om, hvordan vi får økonomien til at hænge sammen, sagde han.
Ældre og udlændinge på tværs
Men hos Dansk Folkeparti var opfattelsen anderledes. Set fra finansordfører René Christensens perspektiv, er der to ting, der allerede skærer i øjnene.
- Det er pensionisternes rådighedsbeløb, fordi det er dyrt. Der skal vi finde mange penge, og det vil vi gerne. Og så er der selvfølgelig hele det her paradigmeskifte på udlændingeområdet, siger René Christensen.
Det kludetæppe, som med René Christensens ord er det bedste billede på en finanslov, består af rigtig mange - og meget forskellige ting. Derfor er der meget, der skal bearbejdes, før det hele går op, lyder det.
- Der er ikke noget, der er nemt, når man laver finanslov, siger han.
Både afgifter og erhvervsliv, udlændinge, ældre og pension skal drøftes på møderne mellem regeringen og Dansk Folkeparti i de kommende dage. I dag stod der social- og sundhedspolitik på dagsordenen.
"Der er rigtig meget politik i det"
Allerede her lod René Christensen det være klart, at Dansk Folkeparti ikke har tænkt sig bare at gå med på regeringens planer uden videre.
Dagplejerordninger blev bragt i spil som en ny brik i regeringens plan for de første 1000 dage af et barns liv, og mens regeringens længe varslede sundhedsudspil lader vente på sig, tog René Christensen sig sine forbehold på det felt.
- På sundhedsområdet ligger en aftale ikke lige til højrebenet, lød det med forklaringen, at "der er rigtig meget politik i det."
På det helt centrale punkt, når det gælder sundhed, er regeringen og Dansk Folkeparti dog på linje: Regionerne er, som det hedder sig fra begge parter, "noget, vi skal se på."
Spiller på samme banehalvdel
Ifølge Kristian Jensen er regeringen ikke nået frem til en endelig konklusion endnu, men én ting er sikkert, siger han:
- Vi skal tage udgangspunkt i, hvad der er bedst for borgerne i stedet for at sige: Nu er har vi et system, og det må vi leve med uanset om man kunne gøre noget, der var endnu bedre.
Og René Christensen var da også tilfreds med det svar, han fik på spørgsmålet om regionernes fremtid.
- Der fornemmer jeg egentlig, at vi spiller på samme banehalvdel, og der skal vi have fundet nogle løsninger sammen, siger han.