Interne regeringsdokumenter afslører: Disse stramninger overvejer Støjberg at tilbyde DF

Regeringen er klar med et arbejdskatalog af idéer, når den mødes med støttepartiet.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), som her ses sammen med sin særlige rådgiver, får travlt med forhandlingerne med Dansk Folkeparti. Med i tasken har hun en række overvejelser, som kan ende med at blive til konkret politik. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Et loft over familiesammenføringer, en sænkelse af integrationsydelsen og en kontant bonus, hvis en flygtning takker nej til familiesammenføring.

Integrations- og udlændingeminister Inger Støjbergs (V) embedsværk har været på overarbejde i løvfaldssommeren for at samle et katalog med idéer, som ministeren kan lægge på bordet hos støttepartiet Dansk Folkeparti. Forslagene - såfremt Inger Støjberg vil gøre brug af dem - vil i så fald blive lagt på bordet, når de to parter efter efterårsferien mødes for at forhandle et såkaldt paradigmeskifte i udlændingepolitikken.

De konkrete overvejelser fremgår af interne regeringsdokumenter, som programmet Slotsholmen på P1 er kommet i besiddelse af. Arbejdsdokumenter som giver et unikt indblik i regeringens overvejelser inden forhandlingerne for alvor går i gang.

DF-leder har efterspurgt tysk model igen og igen og...

På bordet kan Støjberg blandt andet smide et loft over familiesammenføringer. Det skal imødekomme et ønske fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der igen og igen har spurgt statsminister Lars Løkke Rasmussen:

Er regeringen klar til at lade sig inspirere af den tyske model, der sætter et loft over antallet af familiesammenføringer?

Indtil nu har regeringen og statsministerens konkrete svar svævet lidt i vinden. Men regeringsforslaget i de interne papirer åbner nu muligheden for at indføre et loft over antallet af familiesammenføringer - inspireret af den tyske ordning.

Loft over familiesammenføringer på tegnebrættet

Loftet vil sætte en grænse for, hvor mange familiesammenføringstilladelser der "normalt kan meddeles til flygtninge per måned".

Grænsen på loftet er ikke defineret i regeringspapirerne. Tyskland indførte den 1. august et loft på højst 1.000 familiesammenførte om måneden. Omsættes det til danske forhold, vil det svare til et loft på 70 familiesammenføringer om måneden.

Et andet forslag om at sænke integrationsydelsen er også på bordet til efterårets udlændingeforhandlinger, fremgår det af dokumenterne.

I dag modtager en enlig mor eller far 11.993 kroner om måneden i integrationsydelse. Regeringen overvejer at nedsætte den ydelse med 2.000 kroner om måneden for at tilskynde flere til at tage et arbejde. For par med børn skal nedsættelsen også samlet være på 2.000 kroner, lyder det i regeringens dokumenter.

Check for at sige nej til familiesammenføring

Endelig overvejer regeringen også at tilbyde flygtninge, der har midlertidigt ophold i Danmark, at de få en kontant belønning, hvis de giver afkald på familiesammenføring med deres familiemedlemmer i hjemlande. Regeringspapirerne nævner som eksempel, at der kan gives 1.000 kroner skattefrit om måneden per familiemedlem - dog maksimalt for to personer per familie.

I de interne regeringspapirer, som er blevet til i et samarbejde mellem Inger Støjbergs (V) udlændinge- og integrationsministerium samt K-formand Søren Pape Poulsens justitsministerium, lægges der ikke skjul på, at forslagene skal diskuteres med Dansk Folkeparti - og gerne i et separat spor uden om finanslovsforhandlingerne.

"Der lægges op til, at et kommende udlændingeretligt forhandlingsforløb med DF i udgangspunktet håndteres særskilt fra efterårets øvrige forhandlinger - herunder forhandlingerne om finansloven for 2019," fremgår det af papirerne.

Forhandlinger hevet ind fra sidesporet

Indstillingerne til forhandlingsforløbet er udarbejdet før efterårsferien, men da forhandlingerne endnu ikke er påbegyndt, er der i sagens natur mulighed for, at der i sidste øjeblik bliver lavet ændringer i regeringens katalog af idéer, der skal gøre Dansk Folkeparti tilfreds.

Tilbage står dog, at regeringen igen forsøger at lande en udlændingeaftale med støttepartiet. Kort efter nytår forsøgte den samme øvelse. Forhandlingerne endte dog uden resultat, da parterne ikke kunne blive enige om en skatteaftale og en udlændingeaftale.

Hos embedsværket er de kuldsejlede forhandlinger fra dengang også i tankerne. I dokumenterne fremgår det, hvordan regeringspolitikerne skal omtale forhandlingerne som en fortsættelse af det forløb mellem regeringen og Dansk Folkeparti, der blev kørt ud på et sidespor sidste år.

Omvendt fremgår det også af papirerne, at regeringen tilsyneladende ikke vil involvere integrationsuddannelsen - kaldet IGU'en - i efterårets forhandlinger. At sløjfe IGU'en har ellers stået højt på DF's ønskeliste.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Inger Støjberg.