DF åbner døren på klem for at ændre kontanthjælpsloft: 'Vi lytter til, hvad der kommer frem'

Flere gange har forligspartierne åbnet aftalen om kontanthjælpsloftet. S og handicaporganisationer mener, at alle handicappede bør fritages fra loftet.

(Foto: © Michael Bothager, Scanpix)

Dansk Folkeparti åbner nu døren på klem for at endnu en gang ændre det efterhånden omdiskuterede kontanthjælpsloft.

Det sker efter, at endnu en gruppe af handicappede ser ud til at blive ramt hårdt af de nye kontanthjælpsregler, der i disse uger færdigbehandles i Folktinget:

- Jeg vil på ingen måde afvise noget, for det skal også være sådan i en lovproces, at man ikke skal lukke øjnene for, at der kan komme nogle ting, der kan gøre det endnu bedre, siger formand for beskæftigelsesudvalget Marlene Harpsøe (DF).

Denne gang er det de handicappede, enlige forsørgere, der står til at miste dele eller hele deres boligsikring, hvis deres samlede ydelsesniveau overstiger det maksimalt vedtagede.

Arbejdsprøvet 15 gange

TV Avisen kunne i aftes fortælle om 41-årige Lonnie Meisler, der er født med en spastisk lammelse i højre halvdel af hjernen. Den gør, at hun har svært ved at huske ting og genkende mennesker. Selv de allernærmeste:

- Det er alle. Det er mine børn. Det er min mor. Mine søskende, fortæller Lonnie Meisler.

Ifølge hende selv har hun ellers været i arbejdsprøvning femten gange, uden at det har ført til et job. Siden hun blev 18 år, har hun været på kontanthjælp, og hun tror ikke på, at hun nogensinde kommer i job.

Det nye kontanthjælpsloft har blandt andet netop til formål at få kontanthjælpsmodtagere i job og væk fra passiv forsørgelse. I Liberal Alliance mener beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen ikke, at jobchancerne ser gode ud i en sag som Lonnie Meislers:

- De er statistik set utroligt dårlige, siger han.

Han mener dog ikke, at alle handicappede eller handicappede forsørgere nødvendigvis skal fritages fra det nye kontanthjælpsloft. Han vil dog ikke afvise, at flere grupper skal undtages.

- Vi er i en lovproces, så der er det helt normalt, at man tilretter og kigger på sådan noget, siger han.

Det samme lyder det fra Dansk Folkeparti:

- For hvis man er så handicappet eller syg, at man er ude af stand til at tage et arbejde, så skal man ikke være på kontanthjælp. Så er man på en forkert ydelse, siger Marlene Harpøse.

Ændret flere gange

I sidste uge besluttede forligspartierne at undtage handicappede, der var blevet anvist af kommunen til en handicapbolig. Og tirsdag fulgte forligspartierne op med at undtage alle handicappede, der bor i en særlig handicapbolig.

Men det er slet ikke nok, mener Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører Leif Lahn:

- Der er kaos i regeringen, og vi kan bare se, at der kommer flere og flere grupper, som bør undtages det her kontanthjælpsloft. Det er så stor en gruppe, det her drejer sig om, så det er de nødt til at få styr på.

Han får opbakning af formand for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen:

- Der er jo ikke en kinamands chance for, at de her mennesker kommer på arbejdsmarkedet. Derfor er det omsonst at slå dem på deres økonomi. Alt forskning viser, at når man er langt fra arbejdsmarkedet, som de her mennesker er, så er det ikke økonomiske incitamenter, der får dem i job.

Lovforslaget om kontanthjælpsloftet har opbakning fra samtlige af regeringens støttepartier og sætter et loft over, hvor meget en person kan få i ydelser fra det offentlige. Loftet fungerer altså ikke ved, at der skæres i selve ydelsen, men i andre ydelser såsom boligstøtten.