Dansk Folkeparti: Regeringen må afskrive Liberal Alliance og Konservative

Lav i stedet en samlet aftale om 2025-planen med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, opfordrer Kristian Thulesen Dahl.

Finansministeriet afholder sætte-møder med de forskellige partier. Her er det Dansk Folkeparti der er på vej ind til mødet. (Foto: © © Uffe Weng, Scanpix)

Sammenholdet i blå blok synes fuldstændig i opløsning.

Dansk Folkeparti - det største parti i blokken – opfordrer nu Venstre-regeringen til at gå efter en bred økonomisk aftale mellem Folketingets tre største partier, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre.

Dermed opfordrer DF-formand Kristian Thulesen Dahl samtidig statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til at afskrive regeringens øvrige støttepartier i form af Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti i en kommende aftale.

- Det er rigtig svært at tro på, at de fire partier, der bliver betegnet som den såkaldte blå blok, kan nå hinanden i det her forløb. De topskattemeldinger, som Anders Samuelsen (LA-leder, red.) er kommet med, er jo så bastante og ultimative, at det er meget svært at tro, at der er nogen ender, der kan nås, siger Kristian Thulesen Dahl.

Derfor må finansministeren at afsøge alternative muligheder i Folketinget i forhold til at lande en økonomisk aftale i efteråret, mener han.

- Det vil betyde, at vi skal afsøge muligheden for, at Socialdemokraterne vil være med, så Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti i fællesskab kan lave noget fornuftigt, siger DF-formanden.

LA-leder Anders Samuelsen har i denne uge gentaget sit ultimative krav til Venstre-regeringen om at levere en sænkelse af topskattesatsen fra 15 til 10 procent for alle topskatteydere – og ikke kun for indtægter mellem 467.000 kroner og en million, som regeringen lægger op til.

Ellers vælter Liberal Alliance regeringen, har Anders Samuelsen gjort tindrende klart.

Ikke desto mindre mener Dansk Folkepartis formand, at de største perspektiver i en kommende økonomisk aftale findes i en alliance mellem S, V og DF.

- I stedet for, at det her starter og slutter med en usympatisk diskussion om topskat til de allerrigeste, hvorfor så ikke komme i arbejdstøjet og få lavet nogle ting, som rigtig mange danskere vil synes er fornuftige, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Hvad det så får af konsekvenser i forhold til andre partier, det må de jo om, men jeg synes godt, at det arbejdende folkestyre kunne træde lidt i karakter, siger han.

Mette Frederiksen klar til parløb

Kristian Thulesen Dahl siger samtidig, at han vil ”gå langt” for at komme Socialdemokraterne i møde i håb om en samlet aftale mellem Folketingets tre største partier.

Men så skal Socialdemokraterne vel også frede regeringen i for eksempel afstemningen om finansloven, for ellers går Liberal Alliance ind og vælter regeringen. Det er vel helt urealistisk?

- Jeg synes, man skal starte et sted. I stedet for – og det har jeg respekt for, at man gør journalistisk – at starte med konklusionen, skal vi starte med at afsøge mulighederne. Og vi opfordrer i dag til, at man afsøger de her muligheder for, at Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti i fællesskab finder hinanden. Hvad det så måtte have af senere konsekvenser i forhold til andre ting, og hvad andre partier gør, det må man tage på det tidspunkt, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg vil bare sige, at jeg er ikke forskrækket af, at man på et eller andet tidspunkt skal bruge tre uger på, at danskerne får lov at sammensætte et folketing. Det er en god, demokratisk ret, vi har i Danmark, og hvis det er nødvendigt på et tidspunkt, så er det nødvendigt. Men før vi når dertil skal vi vise danskerne, at vi er i arbejdstøjet og kan skabe resultater, siger han.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, melder sig klar til et parløb med Dansk Folkeparti i det kommende forhandlingsforløb for at undgå topskattelettelser.

- Ja, det er vi bestemt. Vi har sagt fra starten af de her forhandlinger, at vi ikke mener, at der er råd til topskattelettelser. Vi mener heller ikke, at det er en retfærdig måde at udvikle hverken vores økonomi eller vores samfund på, siger Mette Frederiksen.

- Det ser ud til, at vi kan blive enige med Dansk Folkeparti på det område, og det har vi selvfølgelig tænkt os at bruge, siger hun.