Cyber-milliarder får ros: "Det er en glædens dag. Danmark er jo konstant under angreb"

Med 1,4 milliarder kroner til kampen mod cyberangreb er vi rigtig godt i gang, mener eksperter.

Ifølge DR Nyheders oplysninger sættes næsten 1,4 milliarder ekstra kroner af til at styrke indsatsen mod it-sikkerhed og cyberangreb over den kommende forsvarsforligsperiode. (Foto: © Kacper Pempel, Scanpix)

Danmark halter gevaldigt bagefter i et digitalt våbenkapløb mod cyber-kriminelle.

Sådan har det gang på gang lydt, når eksperter har vurderet de danske myndigheders indsats mod det stigende antal angreb på eksempelvis kritisk infrastruktur som el-nettet herhjemme.

Nu lægger politikerne så op til at bruge 1,4 milliarder kroner over de næste seks år til at ruste Danmark, viser et udkast til en aftaletekst om et nyt forsvarsforlig, som DR Nyheder har set.

Pengene skal blandt andet bruges til at ensrette Danmarks samlede forsvar mod cyberangreb ved at styrke Center for Cybersikkerhed, der er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste.

Og det får eksperterne til at klappe i hænderne:

- Det lyder som en glædelig overraskelse, og som om at man fra politisk side har lyttet til kritikken. Både i forhold til, at der var sat få midler af på finansloven og det faktum, at Center for Cybersikkerhed har haft nogle svagheder, siger Leif Jensen, direktør i sikkerhedsvirksomheden Kaspersky:

- Det er en rigtig god start, at man ønsker at give Center for Cybersikkerhed en bredere rolle til ikke kun at informere statslige institutioner, men også overfor vores kritiske infrastruktur, siger Leif Jensen.

Stort angreb i England

Han henviser blandt andet til, at sundhedsvæsnet i Storbritannien sidste forår blev ramt af et omfattende cyberangreb, der medførte aflyste operationer og lægeaftaler, omdirigering af ambulancer og sortlagte it-skærme.

Eksperterne har længe efterlyst en bredere strategi, der ikke kun sigter mod at overvåge andre lande, men i langt højere grad går på tværs af interesser - både kommercielle og statslige.

- Og det er der nu tale om. Jeg regner stærkt med, at det også handler om at bringe alle ressourcer i spil til at arbejde sammen. Det handler om, at vi gør noget på tværs og kommer til at stå stærkere, siger Kim Schlyter, cyberchef og partner i Deloitte.

Konsulentfirmaet udgav sidste år en rapport, hvor Danmark er det fjerdemest udsatte land i verden, når det kommer til cyberkriminalitet. Lande som Irak, Kuwait og Vietnam er ifølge rapporten mindre udsatte for cyberangreb.

Forsvarets Efterretningstjeneste udpegede i en rapport i december cyberangreb som den største trussel mod Danmark.

Ifølge Kim Schlyter griber politikerne nu for alvor fat om nældens rod.

- Det er langt hen ad vejen en glædens dag. Danmark er jo konstant under angreb - ikke alene staten, men også virksomheder. Og vi har ikke gjort særligt meget i den større skala, men det synes jeg faktisk, at der bliver lagt op til nu.

- Man kan altid diskutere beløbets størrelse, men det her betyder, at vi gør de rigtige ting. Der ligger et tomt trug nu, og der putter vi penge ned, som er blevet efterspurgt rigtigt længe. Så det er en god dag for Danmark, siger Kim Schlyter.

Mangler uddannede folk

Han påpeger, at Danmark er sårbar, primært fordi vi er et højt digitaliseret samfund, samtidig med at vi har en tillidsbaseret økonomi.

- Vi ligger lidt sårbare hen, og så kommer vi under angreb. Og vi har ikke gjort noget rigtigt seriøst i mange år. Vi må antage, at store nationer har været inde i den danske energisektor længe, så nu er det på tide, at vi opruster på den front, siger Kim Schlyter.

I Dansk Energi kalder teknologidirektør Jørgen Christensen det også for "rigtig positivt", at politikerne nu sætter penge af til bekæmpelse af cyberangreb, og at Center for Cybersikkerhed styrkes.

- Når man kigger på cyberberedskabet, er det vigtigt, at virksomhederne gør en betydelig del selv, men det er også vigtigt, at staten tager det overordnede nationale ansvar, siger Jørgen Christensen.

Men selvom der nu sættes 1,4 milliarder af i kampen mod cyberangreb, vokser træerne ikke ind i himlen, mener Peter Kruse, der er IT-sikkerhedsekspert ved CSIS Security Group.

Han efterlyser et langt større fokus på at få uddannet flere eksperter i IT, der kan sidde i virksomheder og statslige institutioner.

- Vi mangler fokus på uddannelse. Vi har ikke kompetencer nok. Uanset hvor mange penge, der er kastet ind i det her område, så skal vi dygtiggøre nogle flere mennesker til at kunne arbejde med IT og IT-sikkerhed.

- Og så er det lige så vigtigt, at vi modner de offentlige og statslige institutioner indefra. Og her ved jeg, at vi har et langt stykke vej at gå, siger Peter Kruse.