Mærsk: Cyberangreb har slået indtjeningen tilbage

Angrebet har kostet den danske koncern mindst 1,6 milliarder kroner.

Selskabets containerhavne verden over stod i flere dage stille på grund af cyberangrebet i slutningen af juni, mens der blev arbejdet på højtryk for at finde en løsning. (Foto: © Phil noble, Scanpix)

Cyberangrebet, der ramte A.P. Møller Mærsk i juni, har sat sine spor i kvartalsregnskabet. Omkostningerne for at rydde op efter angrebet er blevet højere end forventet.

Og Mærsk anslår nu, at tabet på indtjeningen fra hackerangrebet ligger på mellem 250 og 300 millioner dollars - minimum 1,6. milliarder kroner.

- Vi kunne have vokset mere og tjent mere, hvis ikke vi var blevet udsat for det kriminelle cyberangreb. Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at minimere indvirkningen på vores kunder, og det har betydet ekstra omkostninger, siger Jakob Stausholm, der er finansdirektør i A. P. Møller Mærsk.

Langt bedre rustet i dag

Angrebet i slutningen af juni var udført med såkaldt ransomware, som låser computere og it-systemer og krypterer data, og selskabets containerhavne verden over stod stille i flere dage, mens der blev arbejdet på højtryk for at finde en løsning.

Selvom angrebet har ramt Mærsk hårdt på økonomien, så har det positive været, at det har fået selskabet til at fokusere benhårdt på at optimere it-systemerne, fortæller finansdirektøren.

- Over de seneste tre måneder har vi implementeret en række tiltag i vores it-systemer, der gør, at vi er langt bedre rustet, hvis andre skulle forsøge at angribe os. Det er forfærdeligt at sige, men der er ikke noget som at prøve det. Det fokuserer folk, og vi har lært utrolig meget af det.

Dansk Supermarked solgt fra

Hvis man ser bort fra cyberangrebets konsekvenser for A. P. Møller Mærsk, så er Jakob Stausholm godt tilfreds med regnskabet.

Dels fordi omsætningen i Mærsk-gruppens vigtigste forretningsben, Maersk Line, vokser med 14 procent i tredje kvartal i forhold til samme periode sidste år, hvor der var et større underskud.

Men også fordi at Mærsk har annonceret, at man sælger de sidste 19 procent af ejerskabet af Dansk Supermarked.

Ifølge finansdirektøren er det et klart udtryk for, at Mærsk bevæger sig tættere på målet om, at skære forretningen ind til benet og i højere grad fokusere på transport og logistik.

- Vi laver de strukturelle ændringer, vi annoncerede i september 2016. Det har været et fornuftigt kvartal og et kvartal med store ændringer. Hvis man korrigerer for cyberangrebet, så har vi haft en stærk forøget indtjening i transport og logistik, siger han.

Det er Salling Fondene, der overtager den sidste del Dansk Supermarked Group, der blandt andet omfatter kæderne Føtex, Bilka, Netto, Salling og wupti.com.

Aktieposten på 19 procent er solgt for 5,53 milliarder kroner.