De fleste krav og lovregler til realkreditinstitutterne kommer fra EU og er svære at gøre noget ved, men i Folketinget har man også vedtaget ekstra krav til realkreditinstitutterne.
Og de ekstra krav skal væk, så vi kan få ro på bidragssatserne, lyder det fra flere partier i blå blok.
- Vi har gennem længere tid konstateret at der er for meget regulering på realkreditområdet, det gør omkostningerne for dyre både for erhvervslivet og for forbrugerne, så vi vil godt være med til at skrælle noget regulering af, siger Konservatives erhvervsordfører Brian Mikkelsen til Orientering på P1.
Også Liberal Alliance mener, at realkreditsektoren er bebyrdet af for mange love og regler, der får bidragssatserne til at stige unødigt.
- Alle krav om at realkreditinstitutterne skal være mere og mere velpolstrede betyder, at bidragssatserne bliver påvirket i opadgående retning, siger Joachim B. Olsen, Erhvervsordfører for Liberal Alliance.
I flere omgange, og senest i 2014, vedtog Folketinget reguleringskrav til realkreditinstitutterne uden om EU.
Det har betydet, at realkreditinstitutterne skulle ud og hente penge hos kunderne via højere bidragssatser.
Folketinget vedtog i 2014 at "realkreditinstitut skal til enhver tid have en gældsbuffer på 2 pct. af realkreditinstituttets samlede uvægtede udlån".
Det er helt unødvendigt og en klar overregulering, mener Joachim B. Olsen.
- Vi var imod det her særkrav, da det blev vedtaget. Det er helt unødvendigt, og vi opfordrer til, at ministeren går ind og fjerner det her danske særkrav, siger han.
Unødvendig polstring
De stigende bidragssatser har i de seneste uger fået danske boligejere op i det røde felt efter at landets største realkreditselskab, Nykredit, der ejer Totalkredit, forleden sendte breve om højere gebyrer ud til 440.000 kunder.
Stigningen i bidragssatserne bliver til dels begrundet med øgede krav til penge på kistebunden i realkreditinstitutterne.
Men det argument holder ikke længere, mener Morten Skak, boligøkononom ved Syddansk Universitet.
- Der er nok nu, og det er også for meget. Det ender med at blive dyrere at låne, og det er jo en omkostning som kunne have undværet. Reguleringskravene resulterer i mindre velfærd, siger han.
De Konservatives erhvervsordfører, Brian Mikkelsen, er enig og forklarer at finanskrisen fik politikerne til at overreagere:
- Den voldsomme finanskrise fra 2008 fik det politiske system til at gå i koma, og jeg var selv som økonomiminister med til at vedtage reguleringer, der virkede relevante dengang, men når vi ser konsekvenserne i dag, så mener vi godt, at man kan overveje at fjerne nogle af de tiltag, siger han.
DF foreslår gennemgang af regler
Hos Dansk Folkeparti er man klar til at nedsætte en afreguleringskommission, der skal gennemgå alle de krav, der er lagt ned over den finansielle sektor for at finde steder, hvor man har været for grundig, siger erhvervsordfører Hans Christian Skibby.
- De steder, hvor vi er gået for langt med regulering og krav, der skal det rulles tilbage, siger han.
I oppositionen advarer SF's erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, om at der altså var en god grund til at de finansielle institutioner skulle reguleres.
- Vi er åbne overfor at se om der er for stramme krav, man skal også bare huske på hvorfor vi har indført de her krav - det var jo i forbindelse med global finansiel krise, der begyndte på netop boligområdet, siger hun.
Erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) er i øjeblikket på besøg i Saudi Arabien, og det har derfor ikke være muligt at få hans kommentar til sagen.
https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1127930823924107