Forbrugerrådet: Det bør være billigere at skifte realkreditinstitut

Realkreditsektoren tjener tykt på gebyrer, selvom de har masser af penge på kistebunden.

Selvom kreditforeningerne har masser af penge på kistebunden, skal boligejerne stadig betale store gebyrer. (© Colourbox)

Som forbrugere kan vi bare se på, når gebyret - den såkaldte bidragssats - på vores realkreditlån stiger, og det er rigtig mange utilfredse med.

Og med god grund, lyder det fra Forbrugerrådet TÆNK.

- Når priserne stiger, så handler det om dårlig konkurrence. Det handler ikke om, at realkreditinstitutterne er ved at gå konkurs, siger vicedirektør Vagn Jelsøe.

Kornfede institutter vil polstres mere

Efter finanskrisen bestemte EU, at realkreditinstitutterne skulle polstre sig, så de ikke er lige så udsatte for at gå konkurs, hvis Europa lander i en ny økonomisk krise.

Men sidste år betalte de danske boligejere 18,4 milliarder kroner i gebyrer for deres lån, og flere realkreditinstitutterne er nu så velpolstrede, at de ikke længere kan bruge EU’s påbud som en undskyldning for at skyde gebyrpriserne i vejret, mener professor i finansiering ved CBS, Jesper Rangvid.

Han peger på Nordea Kredit og RealkreditDanmark som eksempler:

- De to selskaber opfylder med pænt stor afstand de kapitalkrav fra EU, der kommer til at gælde fra 2019, siger Jesper Rangvid.

Hos forbrugerrådet er man enig:

- Man har gode overskud, siger Vagn Jelsøe.

- Og det lover godt for forbrugerne. Skulle man håbe. Desværre kan vi høre signaler om det modsatte.

Kunder bliver stavnsbundet til institut

Når en kunde synes, at priserne er blevet hævet for meget i sit realkreditinstitut, så kan kunden nemlig ikke bare kigge sig om efter et bedre tilbud.

For der er dyre gebyrer forbundet med at skifte institut, og på den måde kan realkreditinstitutterne lettere skrue priserne i vejret og stadig holde på kunderne. Og det er et tegn på dårlig konkurrence, siger Vagn Jelsøe.

- Købmanden nede på hjørnet kan jo ikke bare fordoble mælkeprisen, hvis hans husleje stiger. Så var der jo ikke nogen, der ville købe hans mælk.

- Det bør være langt billigere at skifte institut, når priserne bliver hævet, siger Vagn Jelsøe.

Han foreslår en model, hvor institutterne selv betaler for de omkostninger, kunderne har, hvis de vælger at skifte institut, når prisen på deres lån stiger.