Donald Trump har her til aften trukket USA ud af atomaftalen med Iran på den mest bastante måde, han kunne.
Sådan lyder det fra DR's internationale korrespondent, Steffen Gram.
- Det er ikke kun et angreb på aftalen, men også et ideologisk angreb på Iran. Man kan ikke undgå at sidde tilbage med følelsen af, at Trump ønsker det iranske styre væltet indefra. Han vil skabe en så lammet økonomi i Iran, at det tvinger et skifte af regimet igennem, siger Steffen Gram.
Fra sin talerstol i Det Hvide Hus meddelte præsidenten, at USA også vil indføre maksimale sanktioner over for Iran - og de lande, som hjælper Iran med at skaffe sig atomvåben.
Sanktioner
De fem permanente medlemmer af FN's sikkerhedsråd - Rusland, Kina, USA, Storbritannien og Frankrig, samt Tyskland, EU og Iran - indgik atomaftalen i juli 2015 efter mere end to et halvt års forhandlinger.
Aftalen skulle få Iran til at afvikle landets atomprogram, mod at det internationale samfund ophævede de omfattende sanktioner, der økonomisk var ved at tvinge Iran i knæ.
På pressekonferencen i Det Hvide Hus fremførte Donald Trump en række argumenter for at trække USA ud af den aftale, hans forgænger Barack Obama var med til at underskrive.
Men det meste af det havde intet med atomaftalen at gøre, påpeger Steffen Gram.
Trumps argumenter var blandt andre, at Iran støtter terror, at landet skaber ustabilitet i Mellemøsten,og at Iran er ved at udvikle ballistiske missiler, som kan fremføre atomvåben. Og så beskyldte han også landet for at lyve om atomprogrammet, baseret på israelske efterretninger.
Det værst mulige udfald
USA's exit sender dybe rystelser gennem Irans hovedstad Teheran, fortæller DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgård.
- Det er det værst mulige udfald, de kan se frem til. Man skal huske på, at Irans udenrigsminister kaldte det for et nyt kapitel og en ny tid med håb, da aftalen blev indgået.
Nu er det afgørende at se, hvordan den iranske ledelse vil reagere på Donald Trumps udmelding, siger Steffen Gram.
- Trumps udmelding levner ikke meget manøvrerum for iranerne. De skal vælge, om de enten vil forhandle efter Trumps erklæring, om de vil forsøge at holde aftalen i live ved at samarbejde med europæerne, russerne og kineserne, eller om de vil genoplive deres atomprogram.
Det eneste, der kan redde aftalen er ifølge Steffen Gram, at iranerne begynder at forhandle.
Iran bliver i atomaftale
Irans præsident Hassan Rouhani har ifølge nyhedsbureauet Reuters oplyst på iransk tv, at Iran bliver i aftalen om landets atomprogram, selvom USA trækker sig. Iran vil nu mødes med EU-landene i aften for at forhandle
Irans præsident oplyser, at Iran vil mødes med EU-landene i aftalen for at forhandle om, hvorvidt aftalen skal holdes i live.
Frankrig, Tyskland og Storbritannien har tirsdag aften bekræftet deres støtte til aftalen. Det samme har EU's udenrigschef, Federica Mogherini.