Det er en alvorlig fejl, at USA trækker sig fra atomaftalen med Iran uden at have fremlagt beviser for, at iranerne har brudt den.
Sådan lyder det fra manden, der i sommeren 2015 var med til at handle aftalen på plads for USA, den tidligere præsident, Barack Obama.
Det sker efter USA's præsident, Donald Trump, i aftes meddelte, at USA vil genindføre sanktioner mod Iran og trække sig fra den aftale, som er indgået mellem flere lande for at forhindre iranerne i at anskaffe sig atomvåben.
- Ved at trække os fra atomaftalen vender vi ryggen til vores vore nærmeste allierede og aftalen, som ledende diplomater, forskere og efterretningsfolk har forhandlet på plads, skriver Barack Obama på Facebook og tilføjer:
- Uden atomaftalen risikerer USA at stå i tilbage i en tabersituation, hvor valget står mellem et Iran med atomvåben eller endnu en krig i Mellemøsten.
I indlægget på Facebook kalder den tidligere præsident Barack Obama, beslutningen om at skrotte aftalen 'fejlagtig'.
Aftalen handler ikke kun om tillid
I sin tale i aftes understregede Donald Trump, at aftalen grundlæggende var mangelfuld, og at der ikke kunne herske tvivl om, at hvis ikke USA handler nu, vil det være et spørgsmål om tid, inden Iran har anskaffet sig atomvåben. Og som ofte før påpegede han, at iranerne ikke er til at stole på.
Men ifølge Barack Obama handler atomaftalen med Iran ikke blot om tillid, for Iran har underlagt sig strenge inspektioner, og aftalen omfatter nogle af de mest vidtrækkende inspektioner og krav til dokumentation.
- Irans atomanlæg er strengt overvåget. Internationale inspektører har også adgang til hele Irans atomforsyning, så vi kan fange dem, hvis de forsøger at snyde. Uden aftalen forsvinder både opsynet og inspektionen, skriver Barack Obama.
Donald Trump har aldrig lagt skjul på sin utilfredshed med aftalen og Iran, som han har i skarpe vendinger kritiserer for at udøve statsstøttet terror, blandt andet ved støtten til den militante gruppering Hizbollah.
Men Obama afviser, at amerikanerne skulle have været naive, da de indgik aftalen og fik også opbakning fra de fem permanente lande af FN's sikkerhedsråd, samt Tyskland og EU, påpeger han.
- Vi var klar over, at Iran aktivt deltager i at gøre regionen ustabil, blandt andet ved støtte til terrorister og udgør en trussel mod Israel og nabolandende. Men det er lige præcis derfor, det var så vigtigt, at vi forhindrer Iran i at udvikle og anskaffe sig atomvåben. Ethvert aspekt af Irans opførsel bliver langt mere alvorlig og farlig, hvis ikke deres atomvåbenprogram begrænses.
Fra både Tyskland, Frankrig, Storbritannien og EU står man fast på, at aftalen med Iran fortsat er gældende, som USA har besluttet sig for træde ud. Men beslutningen bliver mødt med bekymring.
FN's generalsekretær, António Guterres, opfordrer i aftes de resterende parter i atomaftalen med Iran til at overholde deres forpligtelser.
- •
Atomaftalen med Iran blev indgået i sommeren 2015. Udover Iran var parterne de fem permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd: Storbritannien, Frankrig, USA, Kina og Rusland, samt Tyskland og EU.
- •
Formålet med aftalen var at forlænge den tid, det ville tage Iran at udvikle en atombombe. Til genfæld for at Iran skulle afvikle sit atomprogram løftede det internationale samfund de omfattende sanktioner, der var ved at tvinge landet i knæ økonomisk.
- •
Iran forpligtede sig til at lade FN foretage inspektioner af de iranske atomanlæg, herunder også militære atomanlæg, med 24 dages varsel.
- •
Aftalen lagde også restriktioner på salg af atomteknologi med fredelige formål til Iran frem mod 2025, ligesom også våbenembargoen mod Iran skulle opretholdes i fem år frem.