EU's udenrigschef, Federica Mogherini, opfordrer det internationale samfund til at holde fast i atomaftalen med Iran.
Det sker efter, at den amerikanske præsident, Donald Trump, tirsdag aften dansk tid meddelte, at USA forlader aftalen.
- Aftalen med Iran om landets atomprogram er i live og leverer, siger Mogherini ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Det er særligt præsidentens melding om at genindføre sanktioner, der bekymrer hende.
Vil diskutere USA's exit på topmøde
EU-præsident, Donald Tusk, skriver på Twitter, at EU-landene vil diskutere USA's exit fra aftalen på et topmøde i Bulgarien i næste uge.
Aftalen er lavet for at forhindre, at iranerne udvikler atomvåben. Men samtidig skulle omverdenen ophæve sanktioner mod landet.
USA's største allierede i Europa beklager i en fælles udtalelse USA's beslutning om at forlade aftalen om Irans atomprogram.
Det skriver den franske præsident, Emmanuel Macron, på Twitter.
Efter talen melder præsidentkontoret i Frankrig, at Macron, har været i kontakt med den tyske kansler, Angela Merkel og den britiske premierminister, Theresa May.
Rusland beklager beslutning
De tre europæiske lande var med til at forhandle aftalen på plads i 2015 sammen med USA, Rusland og Iran.
Også i Rusland beklager man den amerikanske beslutning. Ifølge russiske repræsentanter i EU vil man forsøge at fastholde aftalen, skriver det russiske nyhedsbureau RIA ifølge Reuters.
FN's generalsekretær, António Guterres, opfordrer de resterende parter i atomaftalen med Iran til at overholde deres forpligtelser.
Guterres siger i en erklæring, at han er "dybt bekymret" over Trumps beslutning om at trække USA ud af aftalen.
- Det er vigtigt, at alle bekymringer vedrørende gennemførelsen af planen bliver løst gennem mekanismerne i JCPOA (aftalen, red.), siger han.
Modig og rigtig
På den anden side står den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, der kalder Trumps beslutning for "modig og rigtig".
- Det har været en opskrift på katastrofe, siger han.
/ritzau/
Atomaftalen med Iran
- •
Atomaftalen med Iran blev indgået i sommeren 2015. Udover Iran var parterne de fem permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd: Storbritannien, Frankrig, USA, Kina og Rusland, samt Tyskland og EU.
- •
Formålet med aftalen var at forlænge den tid, det ville tage Iran at udvikle en atombombe. Til genfæld for at Iran skulle afvikle sit atomprogram løftede det internationale samfund de omfattende sanktioner, der var ved at tvinge landet i knæ økonomisk.
- •
Iran forpligtede sig til at lade FN foretage inspektioner af de iranske atomanlæg, herunder også militære atomanlæg, med 24 dages varsel.
- •
Aftalen lagde også restriktioner på salg af atomteknologi med fredelige formål til Iran frem mod 2025, ligesom også våbenembargoen mod Iran skulle opretholdes i fem år frem.