Den tidligere direktør i Dynamic Oil Trading – et datterselskab under den kollapsede olievirksomhed OW Bunker – skal halvandet år i fængsel.
Sådan lyder den dom, Retten i Aalborg netop har afsagt i sagen mod Lars Møller, der blev fundet skyldig i have påført olievirksomheden et tab svarende til en halv milliard kroner.
- Det blev ved dommen anset for bevist, at tiltalte i et formueanliggende, som det påhvilede ham at varetage for en anden, havde handlet mod dennes tarv, står der i dommen, som kan læses her.
I begrundelsen nævner retten blandt andet, at den tidligere finansdirektør i Dynamic Oil Trading Kimmie Goh gentagne gange på mail advarede Lars Møller om handler for store millionbeløb, som ikke var bogført.
Derudover fremgår det af bevismaterialet, at tidligere og nu afdøde direktør i OW Bunker Jim Pedersen spurgte ind til størrelsen på udlån, og at Lars Møller i den forbindelse oplyste et langt lavere beløb end det korrekte.
Retten fandt det dog ikke bevist, at Lars Møller havde handlet med berigelsesforsæt for øje - og derfor blev han ikke dømt for mandatsvig.
Eks-direktør har udbedt sig betænkningstid
Sagens hovedperson var ikke tilstede ved domsafsigelsen, men har via sin advokat udbedt sig 14 dages betænkningstid i forhold til, om han anker eller modtager dommen.
Med byrettens afgørelse er et af de centrale spørgsmål nu besvaret i sagen om konkursen i OW Bunker, der tilbage i 2014 var Danmarks næststørste virksomhed målt på omsætning.
Sagen, der er den første i en række retsopgør i forbindelse med konkursen, handlede om, hvorvidt ansvaret for en løssluppen kredit til Dynamic Oils Tradings storkunde Tankoil kunne placeres på Lars Møllers skuldre.
Den store gæld i datterselskabet i Singapore var nemlig stærkt medvirkende til OW Bunkers konkurs efter blot syv måneder på børsen, hvor den nordjyske olievirksomhed gik fra en værdi på 6,4 milliarder kroner til et rundt nul.
Konkurs kostede investorer milliardbeløb
Konkursen kostede sammenlagt tusindvis af investorer et milliardbeløb og efterlod 600 medarbejdere uden job.
Anklagemyndigheden gik efter fem års ubetinget fængsel til Lars Møller under sagen i Aalborg.
Her blev der argumentet for, at Lars Møller, der var placeret i Singapore, helt frem til de dramatiske dage før konkursen i november 2014 havde holdt olieleverandøren Tankoils gæld på 110 millioner dollars skjult for OW Bunkers ledelse i Aalborg.
Omvendt fremlagde Lars Møllers forsvarsadvokater Arvid Andersen og Anders Németh en lang række mail, der skulle dokumentere, at hovedkvarteret i Aalborg var klar over, hvor stor en kredit, Dynamic Oil Trading havde givet Tankoil.
Med dommen i Aalborg er der dermed sat et foreløbigt punktum i det første retslige efterspil i kølvandet på Danmarkshistoriens største konkurssag.
Erstatningssager på vej
Flere erstatningssager er på vej i forbindelse med OW Bunkers konkurs.
3.400 private investorer har fået fri proces til at føre et gruppesøgsmål mod den tidligere ledelse og den svenske kapitalfond Altor, som i marts 2014 udbød aktierne.
Investorerne mener nemlig, at kapitalfonden i sit børsprospekt holdt det skjult for investorerne, at OW Bunker var en langt mere risikabel forretning, end det fremgik.
Derudover har en række institutionelle investorer, anført af pensionsselskaberne ATP og PFA, stævnet de to investeringsbanker Morgen Stanley og Carnegie, der stod bag børsnoteringen af OW Bunker i marts 2014.