Tiltalt OW Bunker-direktør nægter sig skyldig i mandatsvig

Topledelsen i det krakkede selskab vidste alt om, hvad der foregik i datterselskabet i Singapore, mener tiltaltes forsvarer.

Forsvarer Arvid Andersen vurderer ikke, at tiltale for mandatsvig for 800 millioner kroner kommer til at holde i retten.

Den tidligere direktør i OW Bunkers datterselskab i Singapore, Lars Møller, nægter sig skyldig i en sag om mandatsvig for 800 millioner. Et mandatsvig som ifølge det danske bagmandspoliti (Søik) var medvirkende til, at selskabet måtte lade livet i november 2014.

Det oplyser hans forsvarsadvokat, Arvid Andersen, efter at Bagmandspolitiet har efterforsket sagen i mere end to år og i dag har rejst tiltale.

- Jeg er overrasket over, at de har valgt at rejse en sag for mandatsvig, for i mine øjne er der ikke svindlet med det mandat, der har udviklet sig over tid for Lars Møller. Og der er heller ikke noget forsæt for, at der skulle være nogen, som skulle have en gevinst på OW Bunkers bekostning, siger han.

Ledelsen kendte til direktørens dispositioner

Tiltalen mod Lars Møller omhandler en kreditgivning til et singaporeansk selskab. Ifølge tiltalen var der tale om en kreditgivning, som lå uden for direktørens mandat, og som over en periode på cirka halvandet år løb op i 800 millioner kroner.

Der har tidligere været flere personer sigtet i sagen i moderselskabet OW Bunker A/S. Men Bagmandspolitiet har i dag oplyst, at der ikke er grundlag for at rejse tiltale mod personer i den øverste ledelse.

- SØIK har ligeledes på baggrund af efterforskningen besluttet, at der ikke er grundlag for at indlede strafferetlig forfølgning mod ledelsen eller andre fra det danske moderselskab OW Bunker A/S, sagde vicestatsadvokat Niels Vejlby Hansen tidligere i dag i en pressemeddelelse.

Men selv om ledelsen er renset i sagen, så mener forsvarsadvokat Arvid Andersen, at topledelsen hjemme i Danmark kendte til alle dispositioner foretaget i Singapore.

- Efter min opfattelse har de vidst alt om selskabet i Singapore, og det mellemværende man havde med kunden, og som nu påstås er et tabsgivende arrangement. Det har man vidst alt om, og det er der efter min opfattelse flere forhold, som dokumenterer, siger advokaten.

Sagen om mandatsvig i datterselskabet er kun den ene af to store sagskomplekser i sagen om OW Bunkers konkurs.

Den tidligere ledelse i OW Bunker er nemlig stadig under efterforskning i et helt andet sagskompleks om kursmanipulation og manglende info til fondsbørsen. Blandt andet har daværende topchef i OW Bunker, Jim Pedersen, været sigtet i sagen. Han er dog afgået ved døden af naturlige årsager under efterforskningen, hvorfor sagen mod ham er droppet.

Fakta om OW Bunker

  • OW Bunker handlede med brændstoffer til skibe og var på sit højeste Danmarks andenstørste virksomhed målt på omsætning med en værdi på cirka 6,4 milliarder kroner.

  • Virksomheden blev grundlagt i 1980, men opnåede først plads i danskernes bevidsthed i marts 2014, da virksomheden blev børsnoteret af den svenske kapitalfond Altor.

  • OW Bunkers forretning var i høj grad bygget op om risikabel oliespekulation, og OW Bunkers ledelse og ejere undlod at oplyse investorerne om det, har en rapport bestilt af kurator konkluderet.