Sagen mod den tidligere skattemedarbejder, Sven, bygger på så gamle udbetalinger, at en stor del af dokumentationen i sagen er blevet destrueret.
Det kom frem, da Bagmandspolitiet i formiddag fremlagde helt nye oplysninger i sagen, der handler om svindel og bedrageri i forbindelse med en samlet udbetaling fra Skat på 37 millioner kroner tilbage i 2007.
Sagen blev kendt, da Sven og hans mangeårige ven i maj blev varetægtsfængslet og bliver ofte omtalt som den "lille udbytteskattesag", idet Sven også er sigtet i sagen om svindel med udbytteskat for 12,4 milliarder kroner.
Den fængslede ven er beskyttet af et navneforbud.
Vil have ophævet varetægtsfængslingen
Sven forsøgte i dagens retsmøde i Østre Landsret at få ophævet sin varetægtsfængsling.
Anklagemyndigheden ville i første omgang kun argumentere for fortsat varetægtsfængsling for lukkede døre, men efter protester fra både forsvar og pressen valgte retten at åbne dørene.
Det betød, at anklagemyndigheden for eksempel var nødt til i al offentlighed at redegøre for, hvordan man mener, at adskillige millioner danske kroner via et sindrigt system blev ført fra Skat i Danmark til Litauen, videre til det lille land Commonwealth of Dominica, før de blev brugt til en hushandel i Georgia i USA i november 2007.
Hele manøvren var ifølge politiet udtænkt af de to gamle venner, som ifølge mistanken udnyttede Svens kendskab til, hvor let det var at fuske med udbetalinger af udbytteskat.
Det betød ifølge specialanklager Stig Fleischer for eksempel, at vennen via et selskab i 2007 søgte om at få refunderet udbytteskat til et selskab, som ejede et urealistisk stort antal aktier i en lang række børsnoterede virksomheder.
Alene en udbetaling på 22 millioner danske kroner på basis af et ejerskab til aktier i A.P. Møller - Mærsk ville på det tidspunkt have betydet, at vennen skulle have ejet aktier for mere end to milliarder kroner, forklarede anklageren.
Blanketter er destrueret
I den detaljerede redegørelse for, hvordan anklager Stig Fleischer mener, at Sven var involveret i denne overførsel af en urealistisk stor refusion af udbytteskat, kom det dog også frem, at de blanketter, som modtagerne af udbytteskat skal udfylde, er blevet destrueret.
Formentlig ganske rutinemæssigt. Det kan betyde, at det bliver sværere for politiet at dokumentere, på hvilket grundlag millionerne blev udbetalt fra Danmark.
Sigtelsen mod skattemedarbejder udvides
Før retsmødet var Sven sigtet for medvirken til bedrageri og skattesvindel, men anklagemyndigheden benyttede også retsmødet til at udvide sigtelsen, så Sven også er sigtet for at have modtaget bestikkelse på 2,2 millioner kroner.
Han hævder selv, at pengene er et privat lån, som han fik fra vennen, fordi han dels skulle skilles og starte et nyt liv med en ny kone.
Hans forsvarer, Lars Henriksen, argumenterede i formiddags for at ophæve varetægtsfængslingen af Sven, fordi han mener, at der hverken er nogen flugtrisiko eller risiko for, at Sven kan påvirke andre vidner i sagen.
Det var bagmandspolitiet uenig i, og efter at have voteret har de tre dommere i Østre Landsret onsdag eftermiddag stadfæstet byrettens kendelse om fortsat varetægtsfængsling. Svens advokat, Lars Henriksen, oplyser, at han nu vil bringe spørgsmålet om fortsat varetægtsfængsling for Højesteret.