Allerede tilbage i 2011 rettede bagmandspolitiet og Skat opmærksomheden mod den nu sigtede skattemedarbejder Sven, der i flere år sad med udbetalingerne af udbytteskat. Han havde nemlig modtaget en række mistænkelige pengeoverførsler til sin private konto.
I 2013 udviklede det sig til, at Sven fik Skatteankenævnets ord for, at han havde forsømt at betale skat og behandlet sin selvangivelse ”groft uagtsomt”.
Samme resultat kom Landsskatteretten frem til i 2015.
Alligevel fik manden lov til at beholde sit arbejde i Skat, hvor han sad med ansøgninger om tilbagebetaling af udbytteskat.
Sven er i dag sigtet for groft bedrageri, fordi han ifølge mistanken sammen med en ven har svindlet med udbytteskat for i alt 37,4 millioner kroner.
Svens tidligere skattesag er også blevet en del af straffesagen mod ham, hvor han udover sigtelsen for svindel med udbytteskat også er sigtet for skatteunddragelse for cirka én million kroner.
Han sidder varetægtsfængslet i sagen og nægter sig skyldig. Hans advokat ønsker ikke at udtale sig om sagen.
Samtidig er han sigtet i den store sag om svindel på 12,3 milliarder. Her er sigtelsen dog ikke kendt.
Politiet tipper Skat i 2011
Ifølge retsdokumenter i sagen mod skattemedarbejderen er det bagmandspolitiet (SØIK), der allerede i 2011 tipper Skat om flere mistænkelige overførsler til den daværende skattemedarbejders konto i Nordea.
Medarbejderen har modtaget knap to millioner kroner mellem årene 2006-2010.
Overførslerne kommer fra en dansker, der i dag bor i USA, og som Skat også på det tidspunkt mistænker for at undlade at betale skat af en række indkomster fra udlandet.
Dansk-amerikaneren er i øvrigt den mand, der sammen med Sven er varetægtsfængslet i den nye udbytteskattesag.
På grund af tippet fra SØIK iværksætter Skat en undersøgelse af Sven, som har arbejdet i Skat i fire årtier, og vurderer, at indkomsten fra vennen er skattepligtig:
- Da der efter Skats opfattelse er tale om løn, er det efter Skats opfattelse groft uagtsomt, at en person med 40 års anciennitet hos Skat undlader at selvangive indtægter på 2 millioner kroner, lyder det.
Men selvom både Skatteankenævnet og Landsskatteretten er enig i den konklusion, bliver Sven ikke fjernet fra sin stilling i Skat før foråret 2016.
Skat skulle have omplaceret ham
Det undrer lektor på juridisk institut ved Aalborg Universitet, Thomas Rønfeldt, at der ikke er sket en omplacering af Sven på baggrund af hans personlige skattesag.
- Han skulle have været flyttet et sted hen, hvor han havde nogle andre arbejdsopgaver, og hvor han ikke var en central figur i en potentiel svindelsituation, siger Thomas Rønfeldt og tilføjer:
- Man skulle have haft forflyttet ham, og så skulle man have undersøgt sagen. Så kunne man sætte manden tilbage på hans post, hvis det viste sig, at der ikke var noget om snakken.
Hos Skat forklarer pressemedarbejder Rikke Madsen, at det vurderes i hver enkel sag, om medarbejdere skal suspenderes eller flyttes midlertidigt, hvis der er en mistanke mod dem:
- Der er altid tale om en konkret og individuel vurdering. Vurderingen baserer sig på, om skatte- eller afgiftsregler er overtrådt, og om overtrædelsen er sanktioneret med straf af bøde eller fængsel, lyder det i et skriftligt svar til DR Nyheder.
"Lån fra en ven"
Den nu tidligere skattemedarbejder Sven har siden 2011 fastholdt, at han har fået de knap to millioner kroner som et lån fra udlandsdanskeren, fordi han havde økonomiske kvaler efter en skilsmisse og et nyt ægteskab.
De to har på det tidspunkt kendt hinanden i mere end 30 år og har gennem årene ifølge skattemedarbejderen haft et meget tæt forhold.
Sven forklarer desuden Skat, at han også i 2010 har udført konsulentarbejde for vennen, som på det tidspunkt er flyttet til USA.
Konsulentarbejdet bestod ifølge en af forklaringerne i, at han skulle indsamle oplysninger om børsnoterede danske selskaber. Det kunne være oplysninger om selskabskapital og personerne bag firmaerne.
Sagen mod Sven og udlandsdanskeren er en udløber af den store udbytteskattesag, hvor udenlandske aktionærer er mistænkt for at have snydt Skat for 12,3 milliarder kroner.
Fakta om den store udbyttesag
- •
Den britiske rigmand Sanjay Shah er hovedmistænkt i sagen, hvor danske skatteborgere ifølge Skat er blevet snydt for 12,3 milliarder kroner.
- •
Den formodede svindel er startet i 2012 og står på, indtil Skat opdager den i august 2015 og lukker for tilbagebetalingerne af udbytteskat til udenlandske aktionærer.
- •
Det er sket ved at bagmændene fra udlandet har indsendt ansøgninger til Skat, hvor de har udgivet sig for at eje aktier i danske selskaber som Mærsk, Danske Bank, Carlsberg og Novo Nordisk.
- •
De forfalskede ansøgninger har de brugt til at få refunderet den skat, de påstod at have betalt for aktiegevinster, de havde opnået igennem de danske selskaber. Men hele konstruktionen er ifølge Skat et falsum.