Statsansattes topforhandler efter møde i 'forligsen': Vi forbereder os på konflikt

Uden aftaler om lønstigninger, betalt spisepause og arbejdstidsaftale til lærerne går de offentligt ansatte på barrikaderne.

Flemming Vinther er formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg, CFU, og forhandler overenskomst for 180.000 statsansatte. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Der er ingen forårsflirt i luften mellem de statslige arbejdstagere og arbejdsgivere efter dagens orienteringsmøde i Forligsinstitutionen.

Her mødtes topforhandler for statens 180.000 ansatte Flemming Vinther med sin modpart, innovationsminister Sophie Løhde (V) og forligsmand Mette Christensen, for at ridse situationen op.

- Vi håber og knokler stadig for en aftale om overenskomster på statens område, men det ser svært ud. Derfor forbereder vi os alle på en konflikt, så vi er klar, hvis den kommer, udtaler Flemming Vinther efter mødet.

Storkonflikt rykker nærmere

Dagens møde, der blev efterfulgt af tilsvarende møder mellem forligsmanden og forhandlerne for 564.000 ansatte i kommuner og regioner, er det første i Forligsinstitutionen, efter at det ikke lykkedes for parterne at finde en løsning selv.

Forligsinstitutionen ligger midt i København. Her skal parterne forsøge at undgå en storkonflikt. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

I Forligsinstitutionen arbejder parterne arbejder frem mod en deadline 1. april, hvor de nuværende overenskomster udløber. Herefter kan en storkonflikt for i alt 745.000 offentligt ansatte træde i kraft.

Enten som følge af at arbejdsgiverne lockouter arbejdstagerne fra arbejdspladsen - eller ved at arbejdstagerne strejker.

I dag afsendte fagforbundet HK Stat med 20.000 kontoransatte i staten det første konfliktvarsel, der lander i Moderniseringsstyrelsens postkasse i næste uge. Og over de kommende dage ventes de offentligt ansattes øvrige faglige organisationer at følge trop.

Arbejdstidsregler, spisepause og løn

Fra starten af forhandlingerne har lønmodtagerne på statens, kommunernes og regionernes område stillet det som et krav at få lærernes arbejdstidsregler tilbage på bordet i forbindelse med overenskomstforhandlingerne.

Det vil sige væk fra den lov, som blev indført i forbindelse med et regeringsindgreb, der blev afslutningen på flere ugers lockout af lærerne i 2013.

Under lærer-lockouten demonstrerede 40-50.000 lærere på Christiansborg Slotsplads torsdag d. 11. april, 2013. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

De aktuelle overenskomstforhandlinger handler også om hvor meget, de offentligt ansatte skal stige i løn i forhold det private arbejdsmarked.

Fra de statsansatte, der også forlanger, at de statslige arbejdsgivere ikke fjerner den betale spisepause, lyder kravet på 8,2 procent over de næste tre år, mens arbejdsgiverne ifølge et fortroligt notat, som Politiken har modtaget, har tilbudt en stigning på 6,7 procent.

Vinther: Vi vil gå i konflikt for vores krav

Efter mødet i Forligsinstitutionen siger Flemming Vinther:

- Vi står sammen om kravet om, at statsansatte skal have del i den vækst, der heldigvis er i Danmark i form af en fair reallønudvikling for alle. Og om, at statsansatte skal kunne stole på, at deres vilkår ikke pludselig forsvinder over natten.

Demonstration om overenskomstforhandlinger foran Kommunernes Landsforening i København torsdag den 22 februar 2018. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

- Det er det, kravet om at genbekræfte den betalte spisepause handler om, ligesom vores krav om, at lærerne skal have en arbejdstidsaftale, handler om, at alle lønmodtagere i Danmark skal arbejde under vilkår, der er aftalt mellem parterne. Ikke under vilkår, der er fastsat i en lov. Det er stadig vores krav. Og det er de krav, vi er villige til at gå i konflikt for at sikre, siger han.

Løhde: Danskerne vil være uforstående over for storkonflikt

På vej ind til mødet i Forligsinstitutionen ville statens topforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), ikke tale om de konkrete stridspunkter.

- Vi går konstruktivt ind i forhandlingerne. Vi er interesserede i at lande en god løsning, som vi kan se os selv i som parter, lød hendes kommentar.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) er for første gang topforhandler ved offentlige overenskomstforhandlinger. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Hun gav omvendt udtryk for, at det vil være et stort nederlag, hvis forhandlingerne ender med en storkonflikt.

- Jeg tror, at danskerne vil være totalt uforstående over for, hvis vi skulle havne i den triste situation for alle parter, at vi får en storkonflikt. Det tror jeg ikke, der vil være den store forståelse for, sagde hun til DR Nyheder.