HK Stat-formand på vej til 'forligsen': 8,2 procent i lønstigning er rimeligt

Sammenbrudte overenskomstforhandlinger fortsætter nu i Forligsinstitutionen.

I Forligsinstitutionen i København skal de offentlige arbejdsgivere og lønmodtagerne sammen med forligsmand Mette Christensen forsøge at få overenskomsterne for 745.000 ansatte på plads. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Slagsmålet om 745.000 offentligt ansattes løn og arbejdsvilkår fortsætter her til eftermiddag i Forligsinstitutionen i København.

Her mødes Forligsmanden Mette Christensen kl. 14 med arbejdsmarkedets parter på statens område - arbejdstagernes topforhandler Flemming Vinther og statens topforhandler, innovationsminister Sophie Løhde(V).

Her er de ansattes krav om lønstigninger på 8,2 procent - ligesom retten til betalt frokostpause for de statsansatte - blandt stridspunkterne.

Moderniseringsstyrelsen har tilbudt en stigning på 6,7 procent over de næste tre år - altså et tilbud, der ligger 1,5 procentpoint lavere end lønmodtagernes krav.

I kroner og øre skiller en sum på 1,3 milliarder kroner parterne ad - set i forhold til Moderniseringsstyrelsens nuværende lønudgifter på 91 milliarder kroner om året.

Ifølge formand for HK Stats 20.000 medlemmer Rita Bundgaard er kravet om en stigning på 8,2 procent slet ikke urimeligt.

- Vores medlemmer forventer at følge med den lønudvikling, der har været på det private område. Mælken i supermarkedet koster jo det samme for HK's medlemmer som for alle andre, derfor skal vi også have lønstigninger, siger hun.

Første konfliktvarsel udsendt

HK Stat har netop været ved postkassen for at sende konfliktvarsel til arbejdsgiverne per rekommanderet brev.

Af forbundets medlemmer ventes omkring 10 procent - 2.000 - at blive udtaget til strejke i givet fald.

Flere fagforbund ventes at udsende konfliktvarsel fredag - for et fagforbund som FOA vil det være omkring 16.000 medlemmer, der skal gøre sig klar til at gå på barrikaderne.

Fredag mødes lønmodtagernes forhandlingsorganisationer for stat, kommuner og regioner - CFU og Forhandlingsfællesskabet for at vedtage et fælles konfliktgrundlag.

De to organisationer repræsenterer 180.000 statsansatte og 564.000 ansatte i de 98 kommuner og de fem regioner.

Konflikt fra begyndelsen af maj

Med konfliktvarslerne kan en storkonflikt træde i kraft fra 4. april, med mindre forligsmanden vælger at udskyde en konflikt og forsøge at forlige parterne.

Det kan udskyde en konflikt med 14 dage, hvor efter et nyt mæglingsforsøg på 14 dage kan gøres. Derefter skal der gå fire dage, før en storkonflikt kan træde i kraft.

Dermed kan en storkonflikt være en realitet i begyndelsen af maj, hvis alle muligheder for udsættelse benyttes af forligsmanden.

Klokken 15:00 i dag mødes parterne på det kommunale område i Forligsinstitutionen.

Klokken 16:00 møde parterne på det regionale område samme sted.