FOA-formand efter møde: Vi er klar til strejke 4. april

FOA sender tæt på 16.000 i strejke, hvis ikke der findes en løsning på overenskomststrid.

Vuggestuer og børnehaver kommer til at stå tomme, og ældre vil kun kunne få nødvendig pleje.

Hvis ikke der findes en løsning på striden om de offentligt ansattes overenskomster, så vil fagforeningen FOA nemlig sammen de øvrige fagforeninger sende sine medlemmer i strejke i starten af april.

Sådan lyder meldingen fra FOA-formand Dennis Kristensen.

- Vi sender først strejkevarsel i næste uge. Dermed vil vores fælles udmelding for kommuner, regioner og statens område gå på, at en strejke kan træde i kraft 4. april, hvis ikke Forligsmanden udsætter den, siger han.

Dermed vil FOA sammen med de øvrige fagforeninger med en storkonflikt forsøge at lægge pres på arbejdsgiverne ved at lamme dele af den offentlige sektor.

Tæt på 16.000 skal strejke

På et møde i dag har FOA's hovedbestyrelse udpeget de specifikke kommuner og i nogle tilfælde institutioner, hvor medlemmerne skal lade arbejdet ligge og i stedet gå på gaden, hvis det kommer til storkonflikt.

Medlemmer, der skal strejke, omfatter blandt andet personale i dagplejer, daginstitutioner og skolefritidsordninger samt sosu-personale i ældreplejen og i sygehusvæsnet.

Også medlemmer ansat som rådhusbetjente, portører og husassistenter skal tage del i en eventuel strejke.

- Det betyder, at vi vil se, at en række institutioner enten bliver lukket helt eller delvist, siger Dennis Kristensen.

FOA har på forhånd koordineret sine strejkeplaner med fagforeningerne for sygeplejersker, pædagoger og lærere. Det sker ifølge formanden, for at strejkemålene vil få størst mulig gennemslagskraft.

I alt vil det i første omgang dreje sig om 13.700 FOA-medlemmer på det kommunale område og 2.200 medlemmer i regionerne, som skal på gaden med bannere og skilte. Hvis konflikten forsætter, kan endnu flere senere blive udtaget, fortæller formanden.

I alt vil op mod 100.000 offentligt ansatte blive involveret i en eventuel konflikt. Dennis Kristensen understreger dog, at plejepersonale, der indgår i specielle beredskab og har andre nødvendige opgaver, ikke vil blive udtaget til strejke.

- Der, hvor vi varsler strejke, skal vi også sikre, at det ikke går ud over liv, helbred eller førlighed, siger FOA-formanden.

Skal mødes med Forligsmand

Torsdag mødes overenskomstparterne på det offentlige område til et statusmøde med Forligsmanden.

Her vil parterne skulle fremlægge forhandlings- og sagsforløbet, som det står lige nu. Det er også ved disse møder, at parterne kan bede Forligsmanden om at mægle i konflikten.

OM FORLIGSINSTITUTIONEN

  • Forligsinstitutionen har til opgave at bistå ved interessekonflikter på arbejdsmarkedet.

  • Institutionen kan indkalde parter til forhandlinger, hvis der er udsigt til en konflikt.

  • Forligsinstitutionen har ret til at udsætte konflikter, der ellers ville være trådt i kraft.

  • Parterne kan tvinges til at genoptage forhandlinger om bestemte punkter.

  • Forligsinstitutionen blev etableret i 1910 og har tre forligsmænd. Kilde: Forligsinstitutionen

Hvis Forligsinstitutionen bliver indblandet, så kan en eventuel strejke udskydes med to gange 14 dage, mens der forhandles videre.

Men det gør Forligsmanden kun, hvis der er udsigt til tøbrud i de sammenbrudte forhandlinger, der med FOA's øjne især er gået skævt på grund af uenigheder om lønforhold.

- Der kan selvfølgelig ske det, at Sophie Løhde (innovationsminister (V), red.) finder en lastbil med guldbarrer. Men hvis ikke den slags usandsynlige mirakler sker, så hedder det en konflikt, der kan træde i kraft 4. april, siger han.