Realkredit Danmark overbragte en kedelig meddelelse til sine kunder her til formiddag.
Priserne stiger på F1, F2, F3 og F4 lån. Det sker, fordi for mange af Realkredit Danmarks kunder har kastet sig over de populære korte lån med variabel rente, der er ganske gunstige for boligejerne i en tid som denne, hvor der er historisk lave renter.
Realkredit Danmark var de første herhjemme til at tilbyde flekslånene, der er forkortet med et F og et tal, der definerer, hvor langt lånet løber, inden det skal refinansieres. For et F1 lån gælder, at renten er låst fast i et år, for et F2-lån i to år og så fremdeles.
Sådan bliver priserne
Se prisstigningerne her, og læs mere om risikoen ved variable boliglån længere nede i artiklen.
F1 og F2-lån:
Bidragssatsen hæves med 0,25 procentpoint. Det betyder, at ydelsen på et F1 og et F2 lån stiger med cirka 150 kroner om måneden per lånte million kroner. Det svarer til en årlig prisstigning på 1800 kroner.
F3 og F4-lån:
For F3 og F4 lån stiger bidragssatsen med 0,20 procentpoint. Det svarer til en prisstigning på 120 kroner om måneden per lånt million kroner. Årligt bliver det en ekstraregning på 1440 kroner.
De nye bidragssatser gælder også på de typer flexlån, der hedder K og T udstedt som F1-F4. De nye bidragssatser gælder uanset belåningsgraden i din bolig.
Derimod bliver Realkredits længere variable lån – F5-F10 ikke berørt at prisstigningen. FlexKort-lånet bliver heller ikke berørt.
Prisstigningerne sker per 1. oktober i år. De kunder, der ønsker at omlægge deres lån som følge af prisstigningerne kan omlægge deres lån uden gebyr frem til oktober. Læs mere om stigningerne på Realkredit Danmarks lån her.
Regler skal begrænse korte lån
Baggrunden for prisstigningerne er ifølge Realkredit Danmark, at de skal leve op til Finanstilsynets regler for, hvor mange af deres lån, der må ligge i de korte variable lån.
De korte variable lån er nemlig mere udsat ved renteudsving. Hvis renten pludselig stiger drastisk vil boligejere potentielt kunne komme i økonomiske vanskeligheder, hvis de har lånt penge helt op til skorstenen i deres hus.
I det tilfælde, skal de pludselig betale en markant højere renteudgift hver måned. Har boligejerne sat sig selv hårdt kan det betyde økonomiske problemer både for boligejerne og realkreditinstitutterne, og derfor har Finanstilsynet regler på vej, der skal begrænse de kortere og mere risikable boliglån.
Mindre attraktive korte lån
Realkreditinstitutterne skal efterleve reglerne i Finanstilsynets såkaldte tilsynsdiamant, og her er det et krav til pengeinstitutterne, at der maksimalt må være 25 procent af deres samlede låneportefølge, der består af såkaldt kort funding, hvilket vil sige de korte lån med variabel rente.
Kravet om de 25 procent træder i kraft i 2020, og det er altså det krav, som Realkredit Danmark nu forsøger at imødekomme ved at gøre det mindre attraktivt for boligejere at vælge de korte F1-F4 lån.
Tidligere på året hævede Nykredit deres bidragssatser markant for realkreditlån. Også her gik det hårdest ud over de variable lån F1-F4.