Korrespondent: Næppe den sidste bidragsstigning

160.000 kunder hos Realkredit Danmark får forhøjet bidragssatsen. Og bidragene vil fortsat stige, mener Casper Schrøder.

DR's økonomikorrespondent, Casper Schrøder, vurderer ikke, at det er slut med bidragsstigninger. (Foto: © Foto: Lars E. Andreasen)

Gennem flere år er bidragssatserne på danske realkreditlån røget i vejret.

I dag har de fået endnu et spark opad med Realkredit Danmarks varsling om stigninger på op til 29 procent for kunder med de korte variable lån F1-F4.

- Realkredit Danmark vil gerne have folk væk fra lån med korte renter og over i lån med lidt længere renter, altså de her lån hvor renterne ikke skifter hvert andet eller tredje år, siger Casper Schrøder, der er økonomikorrespondent i DR Nyheder.

Forklaringen er, at det er mere risikofyldt at have de korte lån med variabel rente. Myndighederne holder skarpt øje med, hvor mange der tegner netop disse lån, da det kan betyde økonomiske problemer for låntagere og pengeinstitutterne, hvis renten pludselig stiger drastisk.

- Dels kan lånene udgøre en risiko for kunderne selv - hvis renten skifter for boligejerne, kan man risikere at skulle gå fra hus og hjem. Men det er også risikabelt for bankerne selv at have denne slags udlån, og så er det et krav fra myndighederne, at man ikke må have så mange på lån med korte renter, og det er denne grænse, som Realkredit Danmark kan se, de måske kommer til at ramme de næste par år, uddyber Casper Schrøder.

Højere krav bag gebyrstigning

Realkredit Danmark forklarer selv, at forhøjelsen af bidragssatsen sker med henvisning til Finanstilsynets tilsynsdiamant, der fra 2018 strammer kravene til realkreditinstitutternes risikobeholdning.

De danske krav kombineret med internationale krav fra den såkaldte Basel-komité gør, at det næppe er slut med bidragsstigninger.

- De analytikere, jeg taler med, siger, at andre realkreditinstitutter kommer til at følge efter. Vi har set den her bevægelse i efterhånden nogle år, og der var meget snak om Nykredits stigninger i februar. Nu får vi så en anden af de store, Realkredit Danmark, med, og analytikere peger altså på, at andre også vil følge med, siger Casper Schrøder, som anbefaler, at man som boligejer kritisk følger med.

- Som boligejer og kunde i de her selskaber, så handler det om: Hvad betyder det her for mig? Hvilken type lån har jeg; hvor meget betyder det i kroner og øre for mig, og er det stadig en god forretning at være i de her risikable lån, eller skal jeg skifte til noget andet, siger Casper Schrøder.

Flere gebyrstigninger forude?

Det er forventet, at den såkaldte Basel-komité i løbet af året vil fremlægge nogle opdaterede retningslinjer for, hvor godt banker og pengeinstitutter skal være polstrede fremover.

Her er det forventet, at Basel-komitéen vil kræve, at pengeinstitutterne har en endnu større buffer-kapital, og flere eksperter vurderer, at det kan sende prisen på boliglån yderligere op.