Realkredit-rebeller skuffede over anbefalinger

Anbefalingerne om gennemsigtighed og mobilitet for boligejernes realkreditlån bliver mødt med skepsis fra protestorganisationer.

Det skal være billigere at skifte boliglån, mener udvalg. Men protestgrupper er ikke tilfredse. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Et stort "hmmm" lyder nu fra protestorganisationerne Fair Bidragssats og Consum.dk, efter at et ekspertudvalg under Erhvervs- og Vækstministeriet i dag har fremlagt sine ideer til mere gennemsigtige realkredit-gebyrer.

Både protestorganisationen og ekspertudvalget er opstået, efter at realkreditinstitutterne anført af Nykredit tidligere på året begyndte at hæve bidragssatserne på boligejernes lån.

Ekspertudvalgets otte anbefalinger går blandt andet på, at det skal være billigere at skifte fra et realkreditinstitut, der har varslet prisforhøjelser, og at prisforhøjelser skal begrundes mere end i dag.

Slet ikke nok

Men ingen af anbefalingerne går langt nok, mener både Fair Bidragssats og Consum.dk.

- Vi ønskede os, at man slet ikke må ændre på bidragssatsen i lånets løbetid. Skulle vi have klappet i hænderne, skulle man anbefale, at man skilte realkreditinstitutterne fra bankerne og vendte tilbage til den kundeejede model, siger formand for foreningen Fair Bidragssats, Chresten Ibsen.

Han ser flere positive ting i anbefalingerne, der dog slet ikke er konkrete nok. Eksempelvis skal realkreditinstitutterne ifølge anbefalingerne begrunde grundigere, hvorfor det er nødvendigt at hæve bidragssatserne. Men det mener Fair Bidragssats slet ikke er nok.

- Hvad hvis de siger, at de reserverer et beløb til at polstre sig, og så året efter udbetaler pengene til aktionærerne? Så er begrundelsen jo ligegyldig. Og hvad skal konsekvensen være ?, spørger Ibsen.

Stil krav om flere tilbud

Den anden protestbevægelse, Consum.dk, der arbejder for bedre medlemsdemokrati i Nykredit og Totalkredit, stiller sig også kritisk overfor, hvor vidtrækkende anbefalingerne er.

Her undrer formand Jens Vesterbæk sig over, at man overser tinglysningsafgiften som et oplagt sted at sætte ind, hvis det skal være billigere at skifte.

- Man kunne jo have anbefalet, at bankerne tvinges til at tage tre tilbud hjem, i stedet for blot at anbefale deres eget realkreditinstitut. Det er positivt, at man stiller krav om, at stigninger skal være begrundet. Men hvis det skyldes forhold, de selv opfinder, er det jo lige meget.

Consum.dk arbejder for at få opstillet uafhængige kandidater til foreningen Nykredits repræsentantskab, mens Fair Bidragssats i går udsendte et visionsoplæg til, hvordan man kan strikke et nyt, konkurrerende selskab sammen.

På forhånd var udvalgets arbejde blevet kritiseret af professor ved CBS, Finn Østrup, der efterlyste en grundigere kulegravning af hele sektoren.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) erklærer sig klar til at indføre de fleste punkter - men ikke umiddelbart punktet om, at der skal være færre gebyrer for at skifte udbyder.

- Vi begynder politiske forhandlinger før efterårsferien, og jeg håber at lave en bred politisk aftale de kommende måneder, siger han til Ritzau.