Danskerne skal have et nyt, moderne realkreditinstitut, som kan låne penge til danske boligejere til meget lavere bidragssatser end i dag.
Sådan lyder drømmen i et nyt visionsoplæg for selskabet Fair Realkredit, som kredsen bag det måske kommende realkreditinstitut udsender i dag.
Kredsen bag selskabet Fair Realkredit består af kræfter som tidligere bankdirektør i Københavns Andelskasse, René Poulsen, og Søren Ejlertsen, kendt som markant selvstændig rådgiver om realkredit, plus flere andre - blandt andre specialist i kreditrisiko Kim Paulsen, der har en fortid i som økonom i Boligministeriet med speciale i Realkreditsektoren.
Første del af handlingsplan
Med dagens offentliggørelse af visionerne skyder kredsen officielt gang i første del af en handlingsplan, der kan føre til fødslen af et nyt institut, inden kalenderen viser 2018, hvis alt falder på plads.
- Hvis vi får en udenlandsk aktør ind, kan vi i bedste fald være klar om tre måneder, for så er godkendelsesproceduren meget kort. Skal det være rent dansk, kan det vare længere tid. Realistisk set er vi ved at bygge en supertanker, og det kan vare et år eller to, inden vi er klar, siger Kim Paulsen.
Kredsen har arbejdet med en forretningsplan for et nyt realkreditinstitut siden begyndelsen af året, efter Nykredit åbnede ballet med nye stigninger i den bidragssats, som låntagerne betaler i gebyr for lånet.
Dette gebyr dækker over flere elementer, men hvad der betaler for hvilke ydelser, og hvorfor gebyret overhovedet skal stige, er svært at gennemskue for den enkelte låntager.
Halv pris på bidragssatsen
Siden er både Nordea Kredit og Realkredit Danmark fulgt med, mens BRF Kredit har lovet ikke at pille ved bidragssatserne resten af året.
Kim Paulsen er også manden bag en meget omtalt retssag mod BRF Kredit ved Østre Landsret, hvor han har krævet en forklaring på, hvorfor hans bidragssats er steget så dramatisk siden han optog sit lån. Det kunne han ikke få, og så var hans modsvar at anlægge sag.
- Vores formål er at vende tilbage til den gamle realkredittanke, hvor man havde meget lavere bidragssatser. Vi stiler mod at kunne levere bidragssatser på det halve niveau af, hvad man kender i dag, siger han.
Oprindeligt var realkreditten stiftet af boligejerne selv og havde alene til formål at yde de billigst mulige lån.
Simple produkter
Planen for det nye realkreditinstitut er blandt andet, at det i starten kun skal tilbyde én lånetype, nemlig et fastforrentet lån med eller uden afdrag, der senere kan udvides med andre lånetyper. Sagsbehandlingen skal digitaliseres og automatiseres i videst muligt omfang, og alt skal holdes så simpelt og billigt som muligt.
Udfordringen for bevægelsen er at finde det nødvendige kapitalgrundlag for instituttet og at finde en bank, der kan være samarbejdspartner. Her ligger bevægelsen i dialog med både danske og udenlandske aktører.
På Aalborg Universitet har seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse Lars Krull tidligere udtrykt skepsis over for projektet, der udfordres på både at afsætte lån og på at sælge obligationerne bag. Til gengæld forklarede han tildigere på året til Økonomisk Ugebrev, at han betragter han ideen som forfriskende.
Brug for konkurrence
Den tidligere mangeårige kontorchef i konkurrencestyrelsen og nuværende selvstændige rådgiver i konkurrenceforhold, Niels Rytter, er enig. Han peger især på de penge, en bank får for at formidle lånet, som en åbenlys ting, der kan spares på.
- Der er brug for en konkurrent. Der er brug for en ny model, der er digitaliseret i meget højere grad end nu. Men projektet er op ad bakke, fordi man er oppe imod en meget stram regulering og meget store kapitalkrav, som de store banker kan opfylde. Men hvis en lille opkomling, ikke skulle få problemer hér, ville det undre mig, siger Niels Rytter.
Visionsoplægget kommer netop som et ekspertudvalg, søsat af Erhvervs- og vækstministeriet i morgen ventes at præsentere en rapport om gennemsigtighed og konkurrence på realkreditområdet.