OVERBLIK Et år med #panamapapers

Verden skælvede, da et selskab, der hjælper rigmænd i skattely, fik vendt vrangen ud. Få overblikket her.

Det panamanske advokatfirma Mossack Fonsecas server blev kopieret og delt med verdenspressen op til offentliggørelsen 3. april sidste år. (Foto: © Carlos Jasso, Scanpix)

Det er snart et år siden, at det journalistiske netværk af undersøgende journalister ICIJ offentliggjorde et væld af historier om selskaber i skattely. De efterfølgende måneder blev historien om #panamapapers den absolut største internationale historie.

Men verden skælver stadig, og der er sat gang i lovgivninger og opstramninger mange steder. Få et overblik her:

April 2016

Den største læk i verdenshistorien,panamapapirerne, rammer medierne.

DR Dokumentar er med i det internationale mediesamarbejde ICIJ, som bringer dokumentaren 'Det Store Skattelæk'. Her fokuseres særligt på Nordea, som er nævnt mindst 11.143 gange i panamapapirerne, som stammer fra den panamanske advokatkontor Mossack Fonseca. Dokumentaren viser, at Nordea har været fuldt vidende om, at bankens kunder har stråmandskonstruktioner i skattely.

Mange toppolitikere, sportsstjerner og kendte velhavere har været kunder i Mossack Fonseca, fremgår det af dokumenterne. Blandt andre Islands statsminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, fodboldspilleren Lionel Messi og skuespilleren Jackie Chan. Front Nationals frontkvinde Marine le Pen og den britiske premierminister David Cameron er også nævnt i lækagen.

140 politikere og embedsmænd inklusiv 72 tidligere og nuværende politiske ledere står i papirerne.

Flere danske firmaer og personer bliver også nævnt i dokumenterne. Heriblandt den tidligere Illum-ejer Harry Rosenberg. Også de tidligere fodboldspillere Brian Steen Nielsen og Marc Rieper optræder i lækagen.

Afsløringerne får skatteminister Karsten Lauritzen (V) på banen. Han varsler en indsats på området fra Skat.

Svenske og norske myndigheder gransker Nordea. Den norske storbank DNB siger undskyld.

Tusindvis af islændinge går på gaden og kræver statsministerens afgang i de største demonstrationer siden Finanskrisen. To dage efter lækagen trækker Sigmundur Gunnlaugsson sig fra posten.

Også i Malta kræver højlydte demonstrationer premierministerens afgang, efter en minister og stabschef er afsløret i at bruge skattely. Den spanske erhvervsminister trækker sig, selv om han afviser at have selskaber i skattely.

To af ministrene i den maltesiske regering optrådte i panamapapirerne - det fik folk på gaden. (Foto: © Darrin Zammit Lupi, Scanpix)

Dokumenterne viser, at især russiske rigmand - og mange af Putins venner - penge i skattely. Men Putin afviser hele lækagen som én stor konspiration.

EU lægger op til at sortliste lande, der kan karakteriseres som skattely. Danmark bakker op.

De tre største danske banker bliver grillet under en offentlig høring. Her kommer det frem, at også Danske Bank har kunder hos Mossack Fonseca - som de har arvet fra en sparekasse.

Kommunalpolitikere i flere kommuner har sat gang i undersøgelser af muligheden for at afbryde samarbejdet med Nordea som hovedbankforbindelse. Og i Københavns Kommune ønsker politikere, at kommunens investeringsfond skal gå uden om Nordea.

Nordeas etiske investeringsfonde blacklister Nordea. Der er så meget tvivl om Nordeas rolle i Panama-sagen, at fondene foreløbig har valgt at stoppe yderligere køb i aktien.

Maj 2016

Nordeas Luxembourg-afdeling har hjulpet rige russere til at hvidvaske penge, viser en gennemgang af en sag i panamapapirerne. Også Nordeas egen ledelse i Rusland har via Mossack Fonseca fået selskaber i skattely.

En del af panamapapirerne offentliggøres. Skat går efter 65 danske adresser.

Juni 2016

Panamalækagen skal udredes af et EU-udvalg, som den danske politiker Jeppe Kofod (S) står spidsen for.

Finanstilsynet politianmelder Nordea for adskillige brud på hvidvaskreglerne. Anmeldelsen er baseret på et kontrolbesøg i 2015 - kort efter det svenske finanstilsyn gav Nordea den maksimale bødestraf på 50 millioner kroner.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) varsler hårdere lovgivning og større bøder.

Finanstilsynet offentliggør desuden en statusredegørelse af panamapapirerne. Her kritiseres bankerne for at have indleveret meget få oplysninger. Derfor 'overvejer (Finanstilsynet, red.) målrettede inspektioner i nogle af bankerne,' fremgår det af en statusredegørelse om sagen.

Juli 2016

Nordea offentliggør en intern undersøgelse, der kritiserer Luxembourg-afdelingen hårdt. Her bliver hele ledelsen skiftet ud, og datterselskabet trækkes tættere ind til moderselskabet i Sverige.

Topchef i Nordea Casper von Koskull var 'vred' og 'skuffet' over det systematiske samarbejde med Mossack Fonseca, men fortalte dog, at der under visse betingelser kan være god grund til at flytte midler til lukkede stater med nul beskatning. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

Topchef i Nordea Casper von Koskull mener dog stadig, det er i orden at oprette selskaber i skattelylande.

Netflix sætter gang i serie om panamapapirerne.

August 2016

Nordeas aktieværdi er faldet 25 procent på et halvt år. Nordea afviser at have mistet kunder på panamapapirerne - og øvrige sager om hvidvaskning.

September 2016

Skat køber panamapapers fra en anonym kilde. Pris: seks millioner.

November 2016

Københavns Kommune kan ikke udelukke selskaber, der har tråde til skattely. Til gengæld skriver kommunen for fremtiden ind i aftaler med underleverandører, at samarbejdet afbrydes, hvis selskaberne dømmes for at overtræde skattelovgivningen.

Nordeas bankkunder er de mindst loyale. Nordea dumper i tilfredshedsundersøgelse.

Jan 2017

25.000 kunder har droppet Nordea i 2016. Det fortæller Nordea i forbindelse med deres årsregnskab for 2016.

Februar 2017

Advokaterne bag Mossack Fonseca anholdes. Det er en brasiliansk korruptionssag, som trækker tråde til det panamanske advokatfirma.

Nordea lukker 111 konti efter mistanke om skattesnyd.

Marts 2017

Den europæiske panamapapers-kommité fortsætter arbejdet hen i mod en række anbefalinger til tværgående europæiske lovgivning. Blandt andre Jean-Bernard Schmid, der er anklager hos complex criminal investigations i Geneve deltager i en høring, der skal lede til anbefalinger og senere lovgivning.

I sidste uge var der offentlig høring i panamapapir-komiteen i EU. Her var flere professionelle med fingrene i mulden indkaldt for at anbefale om lovændringer, der skal sætte en stopper for pengeflugten. (Foto: © Stephanie Lecocq, Scanpix)