Når regeringen inden længe indkalder til forhandlinger om en ny skattelypakke, tager Enhedslisten tre konkrete forslag med til bordet.
Det offentliggør partiet i dag som optakt til partiets årsmøde i København lørdag.
Enhedslisten vil blandt andet give stat, kommuner og regioner redskaberne til helt at stoppe med køb af varer og ydelser hos firmaer, som kan associeres til skattely og 'aggressiv skatteplanlægning'.
- Det skal blive klart, hvilke muligheder kommunerne har i dag for at undlade at bruge borgernes penge på at investere i virksomheder i skattelylande. Derudover skal vi lave et analysearbejde, hvor der kigges på, hvilke barrierer kommunerne har for at gå hårdere til værks, siger Rune Lund, der er skatteordfører for Enhedslisten.
Hvorvidt kommuner helt skal stoppe for indkøb af ipads og andre produkter, som kan associeres til skatteplanlægning, skal være op til kommunerne selv, siger Lund:
- Det skal være op til den enkelte kommune at vælge at skærpe udbudsprocessen til vareindkøb og tjenesteydelse. Det er vigtigt for os, at kommunerne har nogle muligheder for ikke at benytte et selskab i skattely, siger han.
Skattelypilen har den seneste måned ikke mindst peget på Nordens største bank, Nordea, der har været i vælten for sit tætte samarbejde med det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca, der hjælper rigmænd med at skjule formuer i skattely.
Det har fået kommuner i hele landet til at undersøge muligheden for helt at afbryde samarbejdet med Nordea. Men det er uklart, hvordan det kan lade sig gøre. Det vil Enhedslisten skabe klarhed omkring.
- Kommuner skal kunne bruge andre banker end dem, der angiveligt er blevet brugt til skattesnyd, siger Rune Lund.
Onsdag vedtog et stort set enigt folketing, at regeringen skal indkalde til forhandlinger om en ny skattelypakke. Forhandlingerne sættes i gang, når Finanstilsynet inden sommerferien udgiver en redegørelse af danske bankers aktiviteter i skattelylande.
Og der er allerede adskillige initiativer i luften. Den 1. maj brugte Socialdemokratiet til at offentliggøre 17 initiativer, som skal bekæmpe skatteunddragelse, og både i EU og OECD arbejdes der i disse dage med vidtgående programmer for en struktur, der forhindrer brugen af skattely.
Men selskaber skal slet ikke arbejde i skattelylande. Og hvis de gør, ligger bevisbyrden på virksomhederne, mener Rune Lund. Også selv om der ifølge visse definitioner eksisterer over 60 skattelylande.
- Der er forskellige måder at opgøre på, hvad man opfatter som skattelylande. EU er ved at finde frem til sådan en liste, men efter min mening skal de også indeholde de skattely, som eksisterer i EU og USA, siger han.
Helt konkret foreslår Enhedslisten, at det kun skal være lovligt at have selskaber i skattelylande, hvis det kan dokumenteres, at der er tale om reelle aktiviteter i firmaet, og hvis der kan fremlægges dokumentation for, hvem der er de reelle ejere af et selskab.
Forslagene fra Enhedslisten:
- •
Ingen skattekroner til virksomheder i skattely: Regeringen skal udarbejde klare retningslinjer for kommuner, regioner og staten og give anvisninger til, hvordan den offentlige sektor i sin indkøbspolitik kan prioritere virksomheder, der ikke benytter sig af skattely. Samtidig skal regeringen lave et analysearbejde, der giver et overblik over, hvilken lovgivning og hvilke regler, der kan ændres, for at den offentlige sektor får yderligere håndtag til at bekæmpe skattely.
- •
Dokumentationskrav til selskaber i skattelylande: Det skal kun være lovligt at have selskaber i skattelylande, hvis det kan dokumenteres, at der er tale om reelle aktiviteter i firmaet, og hvis der kan fremlægges dokumentation for, hvem der er de reelle ejere af et selskab.
- •
Kulegravning af Nordea og andre bankers brug af skattely: Der er brug for en decideret kulegravning af de største danske bankers aktiviteter i skattely. Enhedslisten er trætte af, at bankerne lover bod og bedring, mens det hele tilsyneladende bare fortsætter som ”busines as usual”. Hver en sten skal vendes med henblik på at retsforfølge kriminelle samt drøfte nye initiativer til at bekæmpe skattely.