Opgøret om Roskilde Bank: Kreditchef sender aben videre

Underdirektøren med ansvar for kredit og erhverv forklarer, at han ikke havde særlig meget at skulle have sagt i Roskilde Bank.

Hverken direktør eller underdirektør mener, at de har handlet forkert i deres tid i Roskilde Bank. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

- Der var kun én, der kunne fastlægge strategien i Roskilde Bank, og det var direktøren - Niels Valentin Hansen. Jeg havde ikke noget at skulle have sagt, hverken når det kom til den daglige drift af banken eller til organiseringen.

Sådan lyder det i dag fra Roskilde Banks tidligere underdirektør, Allan H. Christensen, som havde ansvar for bankens kredit- og erhvervsafdeling.

Det går ellers stik imod den forklaring, som Roskildes tidligere bankdirektør, Niels Valentin Hansen, har afgivet de seneste retsdage i Østre Landsret. Han har forklaret, at han stille og roligt overdrog ansvaret for bankens drift til blandt andre Allan H. Christensen, som han så som sin arvtager.

- Jeg stolede på mine ansatte, derfor blandede jeg mig ikke, udtalte Niels Valentin Hansen for bare en uge siden om de hovedløse udlån, som Team Erhverv gav kunder inden for især ejendomsbranchen.

Ifølge en advokatundersøgelse er netop de udlån en af de væsentligste grunde til, at Roskilde Bank kollapsede.

Stor, større, størst

Adskillige rapporter peger på, at Niels Valentin Hansen var den mest aktive spiller, når det gjaldt det udlånsslaraffenland, der blev bygget op i Roskilde Bank.

Men indtil nu har han vasket hænder, og det samme gør Allan H. Christensen i dag.

For godt nok var han vidende om, at Roskilde Bank i en årrække gjorde alt, hvad de kunne for at vokse, og dermed udlånte til højre og venstre, og godt nok var han vidende om, at Roskilde Bank var meget ihærdige efter at sælge bankens egne aktier til de største erhvervskunder - selvom risikoen for at tabe aktierne var stor.

Men han havde ikke beføjelser til at sige nej til den strategi, lyder det.

- Man kan betegne mit ansættelsesforhold som en almindelig overordnet funktionær, jeg var ikke indberettet som direktør nogen steder, og det var der heller ikke tale om, at jeg skulle, forklarede han i dag, på retsdag 36 af i alt 117.

Jeg fulgte bare instrukserne

Allan H. Christensen kan huske et møde, han var indkaldt til, som havde titlen "salg, salg, salg" og et slideshow, hvor der blandt andet stod, at "det er sjovere at træde på speederen frem for bremsen".

Men strategien havde han ingen indflydelse på. Han parrerede bare ordrer, lyder det.

Det gjorde han også, da banken kickstartede en aggressiv aktiekampagne, hvor de solgte ud af egne aktier i 2006:

- Det var jeg absolut ikke involveret i. Men jeg var med til mødet, og jeg fik instrukser om at sige til erhvervschefen Lars Jensen, at han skulle tage fat i de største erhvervskunder og tilbyde dem aktier. Havde de ikke råd til at købe aktierne, skulle vi tilbyde dem at låne til dem. Det sagde jeg videre, og det var det, siger han.

Gled ud af lederrådet

På dagens retsmøde brugte Allan H. Christensens advokat meget tid på at forklare Allan H. Christensens rolle i banken - især med fokus på, hvor meget magt kreditafdelingen, som han stod i spidsen for, havde.

Blandt andet fremgår det af en forretningsorden for Roskilde Bank, som blev fremlagt i Østre Landsret i dag, at banken opererede med to ledelsesråd. Det faste, hvor Niels Valentin Hansen, Arne Wilhelmsen og Flemming Nielsen var medlemmer, og det udvidede, hvor Allan Christensen og Stig Bo Jensen deltog.

Men i 2008 blev det udvidede råd sløjfet, og Søren Enggård trådte ind i det faste, fremgår det.

- Jeg gled sådan set bare ud af det, og jeg havde indtryk af, at de reelle ledere i Roskilde Bank, var dem i direktionen, siger den tidligere underdirektør.

På mandag fortsætter afhøringen af Allan Christensen, herefter skal de ni resterende sagsøgte fra bankens top og revision vidne. Finansiel Stabilitet har sagsøgt dem for samlet én milliard kroner.