Sagen om den krakkede Roskilde Bank og den tidligere direktør, Niels Valentin Hansen, tog allerede fra begyndelsen en markant drejning, da Niels Valentin Hansen tirsdag formiddag for første gang blev afhørt i erstatningssagen i kølvandet på bankens krak i 2008.
Direktøren, der tidligere har udtalt sig meget sparsomt, afviste både al skyld i sagen og påstandene mod ham, som Finansiel Stabilitet har rejst.
- Bestemt nej, jeg er ikke enig. Grundlæggende var der ikke andre motiver, end at hjælpe kunden med at låne nogle penge, sagde tidligere bankdirektør blandt andet.
En milliard kroner plus renter
Roskilde Banks store krak i 2008 var blandt finanskrisens mest spektakulære, og Finansiel stabilitet kræver erstatning på en milliard kroner for uansvarlig bankdrift. Hertil kommer renter.
Niels Valentin afviste enhver snak om uansvarlighed blankt.
- Tilsynet sagde, at vi havde udlån, der lå over normalen og spurgte, hvad vi ville gøre ved det. Det redegjorde vi for hvert år og fik aldrig en tilbagemelding fra Finanstilsynet. Så vi gik ud fra, at alt var i orden, siger Niels Valentin Hansen.
- Vi opfyldte alle påbud. Omkring risikoprofilen fik vi det samme brev i ti år i træk fra Finanstilsynet, sagde den tidligere direktør.
32.000 aktionærer tabte penge
Roskilde Bank havde under Valentins virke mange år med heftig vækst - ikke mindst i udlån til ejendomssektoren, der endte med at slå fundamentet under banken i stykker.
Niels Valentins forklaring fortsætter indtil i eftermiddag - men allerede fra første færd fastholdt han, at bankens aktiviteter var efter bogen. I kølvandet på kollapset kom det frem, at banken havde været særdeles aktive med at få kunder og andre til at købe aktier i banken, hvilket man endda kunne låne penge til. Det skete helt frem til bankens konkurs i august, 2008.
- Der var ingen engagementer, der ikke blev udført på grund af forretningsmæssige overvejelse. En bank er sat i verden for at tjene penge. Det gør men ved at låne ud i forhold til en risikoprofil.
I alt er otte mennesker, samt revisionsselskabet E&Y sagsøgt i sagen. 32.000 aktionærer mistede op mod syv milliarder kroner.