OK18-forhandlinger efter 14 timer: Hverken tættere eller længere fra en konflikt

Parterne nåede ikke til enighed om lærernes arbejdstidsforhold, der var forhandlingernes store tema denne gang.

Efter mere end 14 timers forhandlinger, der sluttede i nat, kunne arbejdsmarkedets parter på det offentlige område træde ud af Forligsinstitutionen i København.

Den lange forhandling handlede primært om lærernes arbejdstidsforhold, der nu er reguleret gennem det lovindgreb, som et flertal i Folketinget gennemførte efter lærerlockouten i 2013.

Men som lærerne - med opbakning fra alle de offentligt ansattes fagforeninger - igen kræver skal reguleres via en aftale mellem parterne - sådan som det var tilfældet tidligere.

Selvom mange timer gik med at forhandle frem og tilbage, er der ikke opnået enighed.

- Jeg oplever, at der er vilje fra begge parters side. Men det er et vanskeligt tema, og vi er ikke i mål med det tema endnu. Der er stadig knaster, men de er ikke store nok til at sende Danmark ud i en storkonflikt, siger chefforhandler for Kommunernes Landsforening Michael Ziegler.

Anders Bondo Christensen, topforhandler for de kommunalt ansatte, havde håbet, at der kunne sættes hak ved dagens tema.

- Vi nåede ikke så langt, som jeg havde håbet på, men vi forhandler videre, og så må vi se, om vi kan komme i mål senere. Vi skal jo gerne efterhånden begynde at kunne lande nogle resultater, siger han.

Forhandlinger fortsætter mandag

Forhandlingerne fortsætter på mandag, hvor temaet bliver rammen for de kommunalt ansattes løn i den næste overenskomstperiode.

Parterne sætter sig tilbage ved forhandlingsbordet klokken 10.15.

Michael Ziegler håber, at mandagens forhandlinger rykker tættere på en aftale.

- Jeg kan ikke sige, hvor vi ender, men vi har meget stor vilje fra KL's side. Vi skal have løst det her, for vi skal simpelthen ikke ud i en storkonflikt. Det kan vi ikke være bekendt, siger chefforhandleren.

Ifølge Dennis Kristensen, næstformand for lønmodtagernes forhandlingsorganisation på det kommunale område, er der en række udfordringer, som parterne skal lægge arm om på mandag.

- Der er en pakke, der skal ende med at falde på plads, og lige nu tager vi de enkelte elementer et af gangen. Vi er hverken kommet længere væk eller tættere på en konflikt. Vi er der, hvor der stadig skal rykkes en hel del for, at det her det lykkedes i sidste ende, siger han.

Unikt sammenhold hos lønmodtagernes musketer-ed

Ved lørdagens forhandlinger var der både forhandlere fra kommuner, stat og regioner til stede - lønmodtagernes såkaldte musketer-ed. Det til trods for, at det kun var arbejdsmarkedets parter på det kommunale område, der sad ved forhandlingsbordet.

Og det var et helt bevidst valg for at sikre, at der er ensartethed i det, som stat, kommuner og regioner foretager sig, fortæller Dennis Kristensen.

Anders Bondo sagde efter forhandlingerne, at han aldrig har oplevet et så stærkt sammenhold ved en overenskomstforhandling.

- Vi har et fantastisk sammenhold på tværs af områderne. Det er helt unikt. Jeg har været med siden 2005, og den opbakning vi får fra tillidsvalgte og medlemmer fra alle organistioner, det har jeg aldrig oplevet før, siger han.

I videoen nedenfor kan du se et interview med Dorthe Jensen fra Brønderslev, der tog til København lørdag morgen klokken 04.00 for at vise solidaritet med alle offentligt ansatte.