Ny afsløring i andelskasse: Kriminelle brugte bank til formodet hvidvask af 125 millioner

Skat mangler 75 millioner kroner fra to selskaber med konto hos Københavns Andelskasse.

Torsdag politianmeldte Finanstilsynet Københavns Andelskasse for grove overtrædelser af hvidvaskreglerne i 2017. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Det er ikke bare udenlandske kunder, som den lille hovedstadsbank Københavns Andelskasse ikke har haft ordentligt styr på.

Også på dansk grund er den politianmeldte andelskasse blevet udnyttet til hvidvask, vurderer ekspert:

- Banken ser ud til at have overtrådt alle regler og medvirket til hvidvask. Det er utroligt, at det har kunnet nå dertil, hvor det hele tilsyneladende er smeltet sammen, og der er så stort et flow gennem banken, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er direktør for revisorjura.dk og ekspert i hvidvaskreglerne.

DR Nyheder kan i dag afsløre, at Københavns Andelskasse har spillet en central rolle i en enorm sag om svindel med skat, moms og afgifter.

Ifølge sigtelser i den store svindelsag 'Operation Greed', hvor staten står til at have mistet over en halv milliard kroner, er omkring 125 millioner kroner på kort tid strømmet gennem den lille andelskasse som led i den formodede kriminalitet.

To selskaber med konto hos andelskasse

To selskaber i det store Greed-kompleks har haft konto hos Københavns Andelskasse. Her blev der på under et år sat 125 millioner kroner ind, hvorefter de blev sendt videre til et vekselbureau i Københavns Nordvestkvarter.

- At der så er tale om et vekselkontor er en skærpende omstændighed, som bør få en bank til at vende opmærksomheden mod de her selskaber, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Ifølge dokumenter fra Skat er svindlen især foregået ved såkaldt kædesvig. Denne type svindel handler om, at man som underleverandør udfører en opgave inden for typisk service-, transport- eller byggebranchen.

Men i stedet for at udbetale løn til sine medarbejdere og svare moms og skat til myndighederne er indtægterne sendt rundt i et virvar af selskaber for til sidst at havne i hænderne på bagmændene, der har kunnet udbetale sorte lønninger og beholde resten selv.

- En bank skal forstå, hvad kunden er for en størrelse. Og de her transaktioner er altså meget iøjnefaldende. Tilsyneladende er der ikke udgifter til lønninger og drift, og det gør det endnu mere mistænkeligt, hvis der ikke er anden aktivitet end at modtage penge og sende dem videre, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Skylder Skat 75 millioner kroner

Ud over kædesvig har de to selskaber ifølge Skat og politiet også fået Skat til at udbetale penge i såkaldt negativ moms.

Ved at udstede falske fakturaer, kan man få myndighederne til uberettiget at udbetale momsrefusioner også kaldet negativ moms, selv om der ikke er leveret en ydelse.

I alt har Skat opgjort tabet i de to selskaber til 75 millioner kroner. Et tab, der altså blev genereret på under et år i de to selskaber med konto i Københavns Andelskasse.

- Det her illustrerer tydeligt, hvad der sker, når man har en svaghed i det finansielle system. Der er jo nok nogen, der har vidst, at porten stod åben i Københavns Andelskasse, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Lille bank, stor gennemstrømning

Københavns Andelskasse er i forvejen en af landets mindste banker med indlån for under 400 millioner kroner.

- Den her sag bliver nærmest ekstrem, når man sammenligner med, hvor lille den her bank er. Det ligner struktureret, systematisk hvidvask. Der er ikke tale om et enkeltstående kundeforhold, det er simpelthen sat i system, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

DR Nyheder kunne tidligere i dag fortælle om det lille iværksætterselskab Midtsjælland Service (navn ændret grundet navneforbud, red.), som lod 63 millioner kroner løbe igennem en konto i Københavns Andelskasse.

Ifølge DR Nyheders oplysninger reagerede Københavns Andelskasse på bevægelserne på kontoen tilhørende Midtsjælland Service ved at sende en indberetning om hvidvask til bagmandspolitiet.

Banken har tidligere henvist til, at den ikke kan udtale sig om konkrete kundeforhold. Trods flere forsøg er det ikke lykkes DR Nyheder at indhente en kommentar til denne artikel.