Den lille hovedstadsbank Københavns Andelskasse har spillet en vigtig rolle i en stor sag om moms og skattesvindel for over en halv milliard kroner, som politiet har døbt Operation Greed.
DR Nyheder er i besiddelse af dokumenter, som viser, at der over et halvt år strømmede 63 millioner kroner gennem en konto hos Københavns Andelskasse, som i sidste uge blev politianmeldt for omfattende brud på hvidvaskreglerne.
- Det er jo lidt grotesk, at man i så lille en bank har så store beløb til at gå igennem, og det her vidner kun om, at den har været helt gal, når sådan noget har kunnet lade sig gøre, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er hvidvaskekspert og direktør for revisorjura.dk.
Rengøring og transport på Sjælland
Ifølge politiets sigtelser stammer de 63 millioner kroner fra Operation Greed, hvor omkring 20 personer er sigtet for systematisk skatte- og afgiftskriminalitet for godt en halv milliard kroner.
Svindlen er angiveligt foregået ved, at en række selskaber blandt andet har udført rengøring, transport og håndværk på Sjælland og Lolland-Falster.
Men i stedet for at betale den skat og moms, man skal, er pengene blevet sendt rundt mellem et virvar af selskaber for at ende hos bagmændene, der ifølge politiet består af et netværk af dansk-pakistanere.
Den type svindel kaldes også for kædesvig, som er en betegnelse for systematisk skatte- og momskriminalitet, der typisk begås af underleverandører i servicebrancher med ufaglært arbejdskraft.
Midtsjælland Service
Sådan et selskab var Midtsjælland Service IVS (navn ændret, læs mere nederst red.). Virksomheden havde en stor omsætning, men betalte hverken skat eller moms.
Dermed kunne Midtsjælland Service underbyde lovlydige selskaber ved at udbetale sorte lønninger til sine ansatte og fifle med momsindberetningerne til Skat.
- Da jeg for første gang får adgang til kontoudtog i Københavns Andelskasse, tager det ikke mange sekunder at konstatere, at der går betydelige beløb ind og ud på samme dato over et halvt års tid, og det skriger jo nærmest til himlen, at der foregået noget, som ikke skulle foregå, siger advokat og partner i WTC advokaterne, Esben Skjernov.
I februar 2017 blev Midtsjælland Service sendt til tvangsopløsning, fordi Erhvervsstyrelsen ikke kunne få kontakt til direktøren i selskabet.
Derfor blev Esben Skjernov udpeget som kurator i konkursboet.
Dermed fik han til opgave at undersøge, om der var værdier i selskabet. Men i stedet for værdier fandt han et enormt krav fra Skat på 39 millioner kroner.
- Da jeg overtager selskabet, skriver jeg til direktøren og indhenter oplysninger på selskabet, men jeg kan hverken konstatere konti eller andre aktiver. Jeg rykker direktøren og kigger nærmere på adressen og hans navn, som ikke er danskklingende. Da Skat anmelder et ikke ubetydeligt krav, er det klart, at alarmklokkerne for alvor bimler, siger Esben Skjernov.
Tydelige tegn på hvidvask
Midtsjælland Service IVS er et af de 12 selskaber, som ifølge politiet er blevet brugt til at svindle statskassen for en halv milliard kroner i Operation Greed-komplekset.
Kontoudskrifter viser, at der var godt gang i forretningen hos Midtsjælland Service, og alene i den første opgjorte måned, i marts 2016, gik seks millioner kroner ind på kontoen hos Københavns Andelskasse.
Typisk blev beløbene indsat for kort efter at blive ført videre til et vekselbureau, som derpå sendte pengene videre til vekselbureauer i Danmark, i Norge og udenlandske konti.
Det ligner hvidvask, vurderer ekspert:
- Det her med at pengene ryger ind for at ryge ud igen er en klar indikator på, at noget er galt, fordi der forretningsmæssigt ikke er nogen god grund til at sætte penge ind for at hæve dem igen, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.
- Det er helt klassisk i hvidvasksager, at man fører pengene videre med det samme. At næsten alle de 63 millioner kroner føres videre til et vekselkontor bør i sig selv få alarmklokkerne til at ringe, siger han.
Indberettede mistænkelig pengestrøm
Ifølge hvidvaskreglerne skal en bank 'omgående' underrette bagmandspolitiet, Søik, hvis den ikke kan få afkræftet en mistanke om hvidvask i en transaktion.
Og ifølge DR Nyheders oplysninger rettede Københavns Andelskasse faktisk henvendelse til Søik i maj måned 2016.
Alligevel fortsatte pengene med at fosse igennem banken, ind til Københavns Andelskasse lukkede Midtsjælland Service' konto den 20. september 2016.
Hverken Københavns Andelskasse eller Bagmandspolitiet kan udtale sig om konkrete indberetninger om hvidvask, da det ville være brud på hvidvaskreglerne.
Dog siger politi-inspiektør Thomas Anderskov Riis fra Søik:
- I bekæmpelsen af hvidvaskkriminalitet er vi i Søik helt afhængige af indberetninger fra blandt andre de finansielle institutioner. De skal fortælle os, hvis der foregår noget mistænkeligt blandt deres kunder. Denne sag er et godt eksempel på, hvor vigtigt det er, at indberetninger bliver givet videre til os, så det kan bruges i efterforskningen.
Midtsjælland Service er nu en central del af det store Operation Greed-kompleks, som er planlagt til at køre ved retten fra december.
Bankerne en vigtig stopklods
Jakob Dedenroth Bernhoft undrer sig over, at Midtsjælland Service kunne fortsætte med at føre millioner igennem Københavns Andelskasse, når alle advarselslamper blinkede i banken.
- Det kan jo undre lidt, at de kan fortsætte med det her, der ligner så åbenlys kriminalitet. Hvis politiet eller banken havde stoppet de her transaktioner noget før, havde det måske sparet samfundet for et stort tab, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.
Sagen illustrerer, hvorfor det er så vigtigt, at bankerne er aktive medspillere i kampen mod økonomisk kriminalitet, mener han:
- Hvis hvidvaskreglerne virker, er det svært for de kriminelle at få noget ud af det udbytte, de har fra kriminalitet. Hvis bankerne omvendt ikke har styr på hvidvaskreglerne, er det gift for hele den finansielle struktur. Så har vi pludselig banker, der understøtter den her kriminalitet, ganske vist ufrivilligt men det er meget skadeligt, hvis man ikke får stoppet de her transaktioner og ikke er sit ansvar bevidst, siger han.
Tidligere på måneden sendte Esben Skjernov den færdige behandling af Midtsjælland Service til skifteretten. I det afsluttende regnskab skriver han, at boet nu bliver lukket, uden at det er lykkedes at finde en krone til Skat.
- Jeg indser, at der ikke er midler, og da der ikke er noget at lede efter, eller i hvert fald ikke er aktiver, jeg kan komme i nærheden af, så lukker jeg selskabet med et krav fra Skat på 39 millioner kroner, siger han.
Københavns Andelskasse blev torsdag politianmeldt for grove overtrædelser af hvidvaskreglerne i 2017.
* Midtsjælland Service IVS er et opdigtet navn. Da der er nedlagt navneforbud i Operation Greed, må DR Nyheder ikke bringe navne på selskaber, personer eller andet, som kan identificere de sigtede i sagen.