Kommunale lønforhandlinger sat på pause: 'Vi kan ikke komme videre'

Forhandlinger blev hurtigt afbrudt i dag. Forligsmanden har ikke sat dato på nye lønforhandlinger

Overenskomstforhandlingerne fortsatte i dag - men uden gennembrud. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

En ganske kort forhandlingsdag blev det til i dag for topfolkene i overenskomstforhandlingerne.

Kort efter middag satte parterne sig til rette i Forligsinstitutionen, og klokken nåede ikke meget mere end at passere 18, inden de gik derfra igen uden at være kommet nærmere en aftale om, hvor meget de offentligt ansattes løn skal stige i de kommende år.

- Forhandlinger er sat på pause, siger kommunernes forhandler, Michael Ziegler (K).

- Vi har nu forhandlet i to dage, og der har også været bevægelse i rummet. Vi er en del tættere på hinanden, end da vi kom ind i forligsen. Men vi er også et sted, hvor vi ikke kan komme videre – og derfor giver det ikke mening lige nu at forhandle videre.

Må ikke være lønførende

Ifølge Michael Ziegler kræver de kommunalt ansatte mere i løn, end hvad han finder realistisk.

- Det frustrerende er et krav - som hvis de private lønninger udvikler sig i en meget gunstig retning – giver de offentligt ansatte det samme som de privatansatte. Men hvis lønningerne for de privatansatte udvikler sig mindre gunstigt, så får de offentligt ansatte mere end de private. Det kan vi ikke sige ja til fra kommunernes side, siger Michael Ziegler.

- Vi kan ikke bringe os i en situation, hvor vi er lønførende i forhold til de private.

Forhandlet til langt ud på natten

I to dage har der været forhandlet intensivt om lønsystemet på det kommunale område mellem de kommunalt ansatte og Kommunernes Landsforening. Mandag blev der forhandlet til langt ud på natten om et lønsystem foreslået af arbejdsgiverne. Og i dag var det så lønmodtagernes tur til at give et bud på det fremtidige lønsystem.

- Vi har givet et bud, som Kommunernes Landsforening synes er for højt, og derfor mener Forligsmanden, at vi ikke kommer videre lige nu, siger Dennis Kristensen, der er formand for FOA og næstformand i Forhandlingsfællesskabet.

Er I langt fra at nå en aftale?

- Jeg tænker, at Forligsmanden nu vil se på, hvordan hele skakspillet er sat op. Hun kigger ud over brikkerne og vurderer, om ikke det kan ende med en løsning.

- Så enten er det her starten på slutspillet, eller også er vi der, hvor vi står for langt fra hinanden, lyder det fra Dennis Kristensen.

Intet nyt tidspunkt

Da topforhandlere for de kommunalt ansatte i dag mødtes i Forligsinstitutionen var budskabet, at der skulle laves en mekanisme, så de offentligt ansattes lønninger går hånd i hånd med de privatansattes.

Der har siden 1980'erne eksisteret en mekanisme, hvor de offentlige lønninger har været koblet op på lønningerne i det private.

Men der er forskellige udlægninger af, om offentligt ansatte har haft en gevinst siden finanskrisen. Og det er blandt andet det efterslæb, som er centralt i diskussionen. Det er simpelthen forskellige virkeligheder, som mødes i Forligsinstitutionen.

Der er ikke noget nyt tidspunkt for, hvornår der igen skal forhandles i kommunalt regi.

Onsdag i sidste uge valgte forligsmand Mette Christensen at inddrage påsken til forhandlinger, da hun udskød en mulig storkonflikt med 14 dage. Dermed kan en storkonflikt nu tidligst begynde 22. april.

Overenskomstforhandlinger

  • Den 28. marts valgte forligsmand Mette Christensen at udskyde den varslede storkonflikt på det offentlige arbejdsmarked.

  • Det betyder, at en storkonflikt er nu tidligst kan begynde 22. april, hvor omkring 100.000 offentligt ansatte i givet fald vil strejke, hverefter arbejdsgivernes modsvar, en lockout, seks dage senere vil forhindre 440.000 ansatte i at møde på arbejde.

  • Forhandlingerne har fra begyndelsen været fastlåste, og de helt store knaster i forhandlingerne er lønstigninger, lærernes arbejdstidsaftale og betalte frokostpauser.

  • Overenskomstforhandlingerne omfatter i alt 745.000 offentligt ansatte.