Øjnene er blevet klarere og folderne i ansigtet er forduftet efter en lang nat ved forhandlingsbordet, der sluttede sent uden resultat.
- Vi brugte 16 timer på at diskutere løn, men vi nåede desværre ikke et resultat. Nu har vi været hjemme og fået lidt energi og sovet ud, siger Michael Ziegler (K), der er chefforhandler for kommunerne, på vej ind i Forligsinstitutionen.
Forligsmanden har i dag indkaldt topforhandlerne på det kommunale område til endnu en runde i ringen.
Og selv om der efterhånden er nogle plukkemodne frugter, som kan skrives ind i en overenskomst, så er det stadig lønnen, der gør, at parterne er langt fra en aftale om løn og arbejdsvilkår for de kommunalt ansatte de næste tre år.
Djævelen og detaljen
Både arbejdsgivere og arbejdstagere har ellers givet udtryk for, at lønnen i det offentlige skal følge lønnen i det private. Men så simpelt er det ikke, fortæller Ziegler:
- Det er rigtigt, at vi værdimæssigt er enige. Men djævelen ligger i detaljen, og når vi oversætter til tal, så er der alligevel en stor forskel. Der har vi fra start til nu rykket os meget, det, oplever vi ikke, vores modpart har. Derfor er vi gået lidt i stå.
Han erklærer sig klar til at finde penge til de offentligt ansatte. Men den balance, som modparten præsenterer, er for skæv, mener han:
- Det er vigtigt, at kommunerne ikke er lønførende. Det vil være skadeligt for konkurrenceevnen og for Danmark. Men samtidig skal vi sørge for at have et kommunalt arbejdsmarked, som er attraktivt. Det handler om den rigtige balance, men den er svær at finde, fordi vi står lidt langt fra hinanden, siger Michael Ziegler.
Private og offentlige
Da topforhandlere for de kommunalt ansatte i dag mødte frem ved Forligsinstitutionen var budskabet, at der skulle laves en mekanisme, så de offentligt ansattes lønninger gik hånd i hånd med de privatansattes.
- Det afgørende er, hvordan vi sikrer et lønsystem, hvor de offentligt ansattes lønninger følger med de private, siger Anders Bondo Christensen, der er formand for Danmarks Lærerforening og chefforhandler for de kommunalt ansatte.
Der har siden 1980'erne eksisteret en mekanisme, hvor de offentlige lønninger har været koblet op på lønningerne i det private.
Men der er forskellige udlægninger af, om offentligt ansatte har haft en gevinst siden finanskrisen. Og det er blandt andet det efterslæb, som er centralt i diskussionen. Det er simpelthen forskellige virkeligheder, som mødes i Forligsinstitutionen.
- Vi er gået tilbage til en metode, hvor vi tager udgangspunkt i de økonomisk redegørelser og laver en mekanisme, hvor de kommunale lønninger følger de private, både når det går op og ned. Der prøver vi at blive enige om tallene i i dag. Men det er også svært, siger Michael Ziegler.
Onsdag valgte forligsmand Mette Christensen at udskyde en storkonflikt i fjorten dage. Det ærgrer Michael Ziegler, at forhandlingerne skal trække så langt ud.
Men han vil ikke afvise, at landet kan blive lammet af en storkonflikt, der tidligt kan begynde den 22. april.
- Lige pludselig kan der komme hul på bylden, og så kan det gå stærkt. Forhandlingerne har været i gang alt, alt for længe, og jeg selv rigtigt mange timer ved forhandlingsbordet. Hvis der udvises vilje fra begge sider, så kan vi godt undgå konflikten. Men desværre er den slet ikke afblæst endnu, siger Michael Ziegler.
OK18
- •
Den 28. marts valgte forligsmand Mette Christensen at udskyde den varslede storkonflikt på det offentlige arbejdsmarked.
- •
Det betyder, at en storkonflikt er nu tidligst kan begynde 22. april, hvor omkring 100.000 offentligt ansatte i givet fald vil strejke, hverefter arbejdsgivernes modsvar, en lockout, seks dage senere vil forhindre 440.000 ansatte i at møde på arbejde.
- •
Forhandlingerne har fra begyndelsen været fastlåste, og de helt store knaster i forhandlingerne er lønstigninger, lærernes arbejdstidsaftale og betalte frokostpauser.
- •
Overenskomstforhandlingerne omfatter i alt 745.000 offentligt ansatte.