De kinesiske myndigheder har i dag meddelt, at de vil have undersøgt, hvorvidt blandt andre den danske slagterikoncern Danish Crown har dumpet priser på svinekød på grund af EU's landbrugsstøtte.
Dermed er der taget et nyt skridt i handelskrigen mellem EU og Kina. Det konstaterer Jens Ladefoged, som er lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.
- Hvis handelskrigen er en trappe, man kan gå op ad, så træder vi nu et skridt op ad. Der er større risiko for, at den her handelspolitiske konflikt kan brede sig og kan blive meget alvorlig, siger Jens Ladefoged.
17. juni meddelte kineserne, at de satte en undersøgelse i gang, der skulle klarlægge, om svinekødseksportører til det kinesiske marked er med til at holde priserne nede, fordi landmændene, som producerer grisene, får landbrugsstøtte. Tanken fra kinesernes side er, at med økonomisk støtte til svineproducenter, som leverer til blandt andet Danish Crown, bliver konkurrencen på det kinesiske marked unfair.
Nu har Kina så indskrænket undersøgelsen til mere specifikke eksportører. Myndighederne i Kina vil nemlig undersøge tre selskaber nærmere - udover Danish Crown er det hollandske VION Boxtel B.V. og det spanske selskab LITERA MEAT S.L.U.
Kina er et centralt marked
En foreløbig undersøgelse, som Kinas handelsministerium har foretaget, viser ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua, at Danish Crown er i top tre over de selskaber, der sælger mest svinekød i Kina.
- Kina er et centralt marked for Danish Crown. Vi har et stort salg af det, vi kalder "Kina-produkter", som blandt andet er tæer, haler og hoveder fra grisene, siger Jens Hansen, pressechef hos slagterikoncernen.
Men det er langt fra kun grisetæer, der ryger fra EU og til Kina. Både på europæisk plan og i Danmark betyder handlen med kineserne meget, forklarer Jens Ladefoged fra Københavns Universitet.
- Vi er sårbare i vores samhandel med Kina. Vi er afhængige af dem som et kæmpe marked, og vi er ret afhængige af alle de billige produkter og komponenter, som kommer fra Kina, for at vores økonomi kan køre. Så hvis den breder sig til nogle strategisk vigtige komponenter, som vi har brug for for overhovedet at kunne producere, så bliver det meget dyrt lige pludseligt, siger Jens Ladefoged.
Kineserne sætter undersøgelsen i gang som en modreaktion på den midlertidige straftold, som EU har indført på kinesiske el-biler. EU mistænker den kinesiske stat for at give statsstøtte til produktionen af elbiler i Kina, og dermed er det unfair konkurrencevilkår, mener EU.
- Det er et intelligent modtræk, hvor Kina har noget i sin sag, og der er et publikum ude i verden, som nikker og siger, at ja, euroæerne og amerikanerne bruger landbrugsstøtte. Så de trækker et af vores ømme punkter ind i konflikten, forklarer Jens Ladefoged.
Ekspert: Kina har ikke markedsøkonomi
Helt overordnet er der ifølge lektoren et helt fundamentalt problem, som er skyld i konflikten mellem Kina og blandt andre EU. Og det er, at Kina ikke er et marked i den forstand, vi kender det i den vestlige verden.
- Kina er en statsøkonomi. Det er staten over alt. Det er svært at adskille virksomheder fra staten og banker fra staten. Det gør det til et svært marked. Der er statsstøtte, der er masser af politisk kontrol og interesser over det hele, så derfor ser vi ikke Kina som en normal markedsøkonomi, forklarer Jens Ladefoged, som dog hæfter sig ved, at kineserne ikke bare har fyret en høj straftold afsted mod europæiske produkter. En undersøgelse giver tid til forhandlinger på højeste niveau, forklarer han.
- Det er diplomatiet, der skal til at i gang. Det bliver intense og hemmelige forhandlinger, konstaterer han og tilføjer, at det hjælper selvfølgelig ikke Danish Crown lige nu og her. Men den kinesiske strategi er ikke svær at gennemskue, siger Jens Ladefoged:
- Kineserne vil gerne have, at vi som eksportland og Danish Crown som eksportør går til Bruxelles og bruger vores stemme og siger, "er i klar over, hvad I er ved at sætte i gang?", siger lektoren.
Hos Danish Crown i Randers har man valgt at samarbejde med de kinesiske myndigheder i forhold til den undersøgelse, som er sat i gang.
- Vi har udleveret al relevant information til de kinesiske myndigheder. Som global virksomhed med en stor eksport af grisekød er Danish Crown stærk tilhænger af fri handel i et regelbaseret globalt samfund. Derfor vil vi fortsat deltage fuldt ud i undersøgelsen, lyder det i en skriftlig kommentar fra Danish Crowns presseafdeling.
Ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua vil undersøgelsen beskæftige sig med kalenderåret 2023. Og den forventes afsluttet om et år.