En mulig straftold på danske grisetæer, maver og andet svinekød.
Det kan være næste træk i en handelskrig mellem Kina på den ene side og EU og USA på den anden.
Danske Slagterier frygter det, efter Kina har igangsat en undersøgelse af, om importeret svin fra EU-lande giver økonomisk unfair konkurrence for kinesiske landmænd.
Udmeldingen kommer, efter EU sidste uge offentliggjorde en straftold på kinesisk producerede elbiler.
Formand for Danske Slagterier Ulrik Bremholm ser med alvor på situationen.
- Det er lidt bekymrende, at vi kan ende i en situation, hvor en handelshindring på elbiler kan omfatte dansk grisekød til Kina, siger han.
- Som udgangspunkt har en handelskrig kun tabere, siger han.
Kan sælge ører og tæer til Kina
For de danske svineproducenter og slagterierne udgør eksporten til Kina en omsætning på omkring 3,4 milliarder kroner, oplyser Danske Slagterier.
En straftold på svinekød fra EU kan presse de danske landmænd på konkurrencen.
- Det betyder jo, at den danske landmand og den danske slagterisektor vil få en lavere pris på de produkter og dermed vil blive endnu mere konkurrenceudsat, end man er i dag, siger Ulrik Bremholm.
Situationen forværres af, at danske landmænd i Kina kan afsætte dele af grisen, som der er mindre efterspørgsel på i andre lande.
- Det er produkter som maver og tæer, som kineserne rigtig gerne vil købe. Produkter, som er vanskeligere at afsætte andre steder på verdensmarkedet, siger han.
I Danske Slagterier håber man på, at det er muligt at "skille tingene ad" og undgå en handelskrig på elbiler og grisekød.
- Vi udgør i Danmark cirka to procent af befolkningen i EU og har ingen elbilproduktion. Derfor rammer det jo dobbelt så hårdt, når vi modsat har en eksport af grisekød til blandt andet Kina, siger Ulrik Bremholm.
Velkendt kinesisk træk at gå efter fødevarebranchen
Det kommer ikke bag på Philip Róin, DR's korrespondent i Asien, at Kina går efter fødevarebranchen.
- Når lande ude i verden gør noget, som Kina ikke kan lide, så har man historisk været gode til at kigge på fødevareeksporten til Kina. Det gør man, fordi man i Kina har en god forståelse for, hvad fødevarebranchen betyder i landene.
- Det er typisk gamle industrier med politisk magt. Fødevarebranchen kan arbejde for at lempe den straftold, der er kommet for kinesiske elbiler, siger han til P1 Morgen.
Han fortæller, at kineserne angiveligt vil beslutte, hvorvidt de vil indføre straftold på svinekød inden for det næste års tid.
Men det kan også ske tidligere, fordi EU i Kinas øjne snart kan eskalere situationen. Det skyldes, at EU lige nu undersøger, om europæiske producenter af blandt andet vindmøller og solceller er udsat for unfair konkurrence fra Kina.
Ifølge Philip Róin er gris en essentiel del af kinesisk mad, og kineserne spiser lidt over halvdelen af de grise, der produceres i hele verden.