Forhandlingerne om de offentlige overenskomster er på vej ind i de sidste døgn, og derfor stiger presset også på de forskellige parter for at finde en løsning inden deadline på tirsdag.
I dag er det forhandlerne på det kommunale område, der er samlet i Forligsinstitutionen, og her er der opstået små tegn på forsoning.
- Forhandlerne lød temmelig pessimistiske, da de gik ind tidligere i dag, men så er der i løbet af dagen kommet mere optimistiske toner fra nogle af parterne, fortæller DR's økonomikorrespondent, Casper Schrøder:
- Det er ikke en garanti, men det er meget bedre end i går på statens område, hvor der ingen bevægelse var.
Forhandlingerne internt blandt musketererne
De helt store knaster på forhandlingsbordet i dag er spisepausen og lærernes arbejdstid, der har været reguleret ved lov siden 2013.
En ændring i arbejdstiden har gennem hele forløbet været helt essentiel for en samlet aftale, da den er en central del af den musketered, som fagbevægelsen har indgået.
Der er dog de seneste dage kommet udmeldinger fra blandt andet FOA's formand, Dennis Kristensen, om, at de enkelte forbund også må tænke på at varetage egne interesser.
- Lige nu ser vi musktereden blive testet. Den bliver testet, fordi vi er meget tæt på deadline, og presset på parterne er enormt.
- Derfor er det klart, at der opstår en diskussion om, hvor langt man vil gå. Vil man risikere en konflikt, fordi en enkelt af musketererne ikke er tilfreds, siger Casper Schrøder.
Derfor er det vigtigt at forstå, at der lige nu foregår to forhandlinger inde i Forligsen.
- Der er den mellem arbejdsgivere og lønmodtagerne, men der foregår en mindst ligeså vigtig forhandling internt blandt lønmodtagerne, siger Casper Schrøder.
Reelle forslag på bordet
Tidligere på dagen var der meldinger om, at et reelt forslag var kommet på bordet. Et forslag, som skulle være blevet taget godt imod af lønmodtagerne.
Spørgsmålet er bare, om det er godt nok til de forskellige forbund.
- Der er ingen tvivl om, at der er nogle af faggrupperne blandt lønmodtagerne, der synes, at man nu har fået nok til at lave en samlet aftale, mens der er andre, som mener det modsatte, siger Casper Schrøder.
Intet normalt ved situationen
Dagens forhandlinger på det kommunale område er som bekendt en del af en større forhandling om offentlige overenskomster.
Parterne på det statslige område havde sidste planlagte forhandlingsdag lørdag, hvor forhandlerne måtte gå slukøret hjem uden at være kommet tættere på hinanden.
Mandag er det sidste planlagte møde på det regionale område.
Som regel ser man det statslige område gå forrest og lægge rammerne, men det er langt fra givet, at det ender sådan denne gang.
- Der er ikke noget som helst normalt over den her situation. Vi har aldrig før haft hele det offentlige område siddende i 11. time i Forligsinstitutionen på vej mod en konflikt.
- Derfor kan løsningen godt være, at man først når en løsning på det kommunale område, hvor der vil være dele, der kan kopieres over på det statslige område, siger Casper Schrøder.
Når parterne ikke en aftale inden deadline, kan forligsmanden vælge at udskyde den med yderligere 14 dage, hvis hun vurderer, at der er en reel mulighed for en aftale. Sker det ikke, vil den varslede storkonflikt træde i kraft.